Джилиън Андерсън: Приключвам с „Досиетата Х”

Звездата се разделя с образа на агент Скъли

Джилиън Андерсън е сексуално и интелектуално атрактивната звезда от иконичния сериал „Досиетата Х” - един от най-успешните тв продукти за последния четвърт век. Научно-фантастичната поредица за срещата на специалните агенти на ФБР Фокс Мълдър (Дейвид Духовни) и Дейна Скъли (Джилиън Андерсън) със света на свръхестественото се завърна с нов 11-и сезон, който върви по FOX и най-вероятно ще бъде последен. След края на снимките Джилиън Андерсън обяви, че ще се раздели с образа на Скъли и ще се опита да продължи кариерата си с по-разнообразни екранни предизвикателства. Джилиън Андерсън е родена на 9 август 1968 г. в Чикаго, Илинойс, в семейството на Едуард и Розмари Андерсън.Майка є е компютърен специалист, а баща є е собственик на фирма за филмови постпродукции. Когато е още бебе родителите є се преместват в Пуерто Рико, където живеят две години преди да се преместят в Лондон, Англия. В английската столица баща є учи кинопроизводство вЛондонското училище за кинопроизводство. Когато е на единадесет години семейството є се завръща в САЩ и се остановяват в Гранд Рапидс, Мичиган. Андерсън е носителка на награди „Еми”, „Сатурн” и „Златен глобус”, номинирана е за две награди „Лорънс Оливие”, две награди на „БАФТА” и осем награди „Сателит”.

-Вие на няколко пъти обявихте, че тези нови епизоди на „Досиетата Х“ ще бъдат Вашата лебедова песен. Или по-скоро - „лебедовата песен на агент Дейна Скъли“. Как стигнахте до това решение?

-Взех решението още преди да направим специалните шест епизода от сезон 10 през 2016-а, но в крайна сметка бях любопитна да разбера какво още мога да дам на сериала и образа в рамките на още един по-дълъг и този път финален сезон. Онези шест епизода се случиха години след като приключи оригиналния сериал и всички от екипа сякаш отново се учихме да ходим, когато се захванахме с десетия сезон. Сега за отново успяхме да постигнем качествено темпо и усещането е все едно тичаме. Никога не съм смятала, че това ще продължи вечно. Но след онези шест епизода от сезон 10 съвсем не бях убедена, че това е начина, по който искаме да кажем „Сбогом“ на шоуто и неговите легиони от верни и привързани към персонажите зрители. В новия сезон, който сега вече се върти по телевизиите нещата изглеждат по-завършени и полирани. Сега вече усещам, че е дошъл подходящият момент да се разделя с персонажа на агент Скъли. Когато се съгласих да участвам бях напълно наясно, че това ще е последният път, в който обличам дрехите на Дейна.

-На какво се дължи огромното културно влияние на „Досиеатата Х“?

- Наистина не знам защо точно този сериал има толкова продължително влияние и все още вълнува публиката, 25 години след първия епизод. Може би защото предлага на публиката някакъв вид комфорт, феновете на оригинала със сигурност се радват, че има нови епизоди. Но не мога да говоря за новите зрители, които не са запознати с първите девет сезона. Но старите фенове наистина пазят скъпи спомени за сериала. Постоянно срещам хора, които ми разказват как са гледали „Досиетата Х“ с родителите си, какво специално събитите, съпътстващо тяхното ежедневие, е бил сериала.

-Може би Скъли отново ще се появи в някой нов специален сезон след, да речем, 10 години пауза?

-Не, не. Това е от мен. Няма повече да се връщам към този образ и този сериал, които ми дадоха толкова много. Сериозна съм. Толкова много уважавам всички хора от екипа, които превърнаха поредицата в реалност. Обичам и уважавам Дейвид Духовни, който играе Мълдър. Тъжно е да се разделя с всичко това, но вярвам, че взимам правилното решение.

-Как „Досиетата Х“ се отрази на Вашия живот?

- Този сериал упражни колосален ефект върху мен. По това време бях безработна, на 24 години и редовно спях на дивана на някой познат. Да бъда част от нещо толкова иконично и да изиграя образ с такъв дълъг културен живот и толкова много фенове е повече, отколкото можех да си мечтая. Прекрасно е за един изпълнител да има възможността да изиграе персонаж с такова влияние върху публиката. „Досиетата Х“ промени лицето на телевизията и възвести новата епоха в тази индустрия. Радвам се, че имахме възможност за още един сезон. Историята на Мълдър и Скъли ни се струваше недовършена. Това схващане несъмнено се подкрепя и от всички онези хора, които са гладни и жадни за мистериите на „Досиетата Х“ и искат отново да се потопят в света на необяснимото. На мястото, където „истината е някъде там“.

-Какви ще бъдат следващите ви професионални стъпки? Да очакваме ли нов сезон на „Американски богове“?

-Няма да участвам в повече епизоди на „Американски богове. Браян и Майкъл Грийн също приключиха с тази поредица. Със сигурност имам няколко нови проекта на хоризонта, но още не съм напълно готова да говоря за тях.

-Вие сте част от кампанията „Time is up“, посветена срещу сексуалния тормоз над жени. И Вие бяхте част от протестните действия по време на наградите „Златен глобус“. Усеща ли се вече ефектът на този нов активизъм?

-За мен церемонията по връчването на наградите „Златен глобус“ се превърна в страшно силна вечер. Събитието беше прекрасно сглобено, инициативата получи гласност и подкрепа, промотирахме важни и правилни послания. Проблемът не е само в нашата индустрия, а в много други индутрии и в нацията като цяло. Мисля, че хората ще отделят внимание и също ще бъдат съпричастни на кампанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл