Джипи ветеран на 83 години не пие лекарства

Д-р Явор Младенов е щастлив, че разпределението го отвело през 1963 г. в село Бяла река и досега той продължава да лекува хората му. Снимки: Личен архив и авторът

Докторът признава, че хората сега са по-болни отпреди десетилетия.

Той е сред най-опитните доктори у нас, израждал е бебета в селска здравна служба, практикувал е обща медицина в болница, бил е коремен хирург, работил е в ТЕЛК, от 2000 г. е потопен в сагата на общопрактикуващите лекари. Д-р Явор Младенов от шуменското село Бяла река е джипи ветеран за България - на 83 г. носи достойно службата и на него разчитат над 2000 пациенти. Освен че ги лекува и консултира денонощно, продължава да учи и някъде до 2020 г. ще е завършил допълнителната квалификация по обща медицина във Варна. Нито ежедневието в кабинета, нито изпитите му тежат. А най-големият парадокс за мнозина може да бъде, че докторът пише рецепти на пациентите си, но сам на себе си не е предписал никакъв медикамент. Е, ако не се брои някой и друг аспирин.

Истина ли е това и възможно ли е след 80-те да не вземаш дори четвъртинка хапче за кръвно? "Да, вярно е, не съм се разболявал и не се лекувам. Нито от грип, нито от други сериозни болести...", откровен е докторът. Понякога си проверява кръвното и винаги е нормално - 120 на 80 или 75. Най-голямото му здравословно премеждие било в ученическите години, когато го заболял корем и го оперирали от апандисит.

При такова признание веднага се пита за житейската рецепта. "Първо, човек трябва да осъзнава всичко, което прави, и да действа разумно и с мярка. Второ, да знае какво слага в устата и колко да слага. И трето, има голямо значение и физиката, никой не бива само да лежи и да яде", категоричен е лекарят. Оказва се, че относно храната докторът има железни принципи - "отричам сутрин да станеш и да закусиш, отричам да обядваш, отричам и да вечеряш". Ключът е в изразходването на енергията, която си натрупал, и едва като усетиш глад, тогава трябва да приемаш храна, а не само защото е станало 12 часа на обед.

"Организмът трябва винаги да е разтоварен, да може това, което е получил, да го изразходва и едва тогава да му дадеш допълнителна храна", съветва джипито с дълга практика. Така понякога на неуморния д-р Младенов му се пада ядене веднъж дневно привечер. Не прекалява с хубавото вино, което прави. То най-често се превръща в ракия, а от нея му се полагат до 70 г вечер. Две бири годишно може да изпие, но през смях казва, че си ги дели със съпругата Василка Младенова.

Тя е медицинска сестра и сега е най-големият му помощник в селската здравна служба в с. Бяла река. На 71 г. перфектно се справя с цялата бумащина, на която са подложени джипитата у нас, овладяла е дори компютърната програма, за да е в крак с всички изисквания на здравната каса.

Невероятно, но в същата тази сграда, където сега семейният тандем работи, през 1963 г. д-р Младенов е започнал стажа си по разпределение. Вдигнал втори етаж и създал родилен дом. Как да му нямат доверие пациентите, като той ги е поемал за първи път в ръцете си?.. Кметът на с. Бяла река Хюсеин Хюсеин също е негово бебе, както и още стотици. Затова джипито ветеран с право казва, че знае здравния статус на всяка къща в селото и къде какъв проблем може да възникне. Дотолкова, че като му звънят нощем или хлопат на вратата му, изобщо не се двоуми, знае, че без нужда няма да го викат.

Иначе признава, че хората сега са по-болни отпреди десетилетия. Вярно е, че диагностиката е по-добра, но в началото на стажа си за 13 г. бил регистрирал само трима болни от диабет, а сега в практиката му са 50 и от тях 12 на инсулин. Има бум и на сърдечно-съдовите заболявания, а да не говорим за психичните... Пациенти идват с оплаквания, не се открива заболяване, оказва се, че болежките им са соматични и идва ред на психиатрите. А колкото до раждаемостта, нещата са още по-несравними. Преди сегашният кабинет на д-р Младенов бил стационар с шест винаги пълни легла с родилки. Годишно проплаквали до 120 бебета. Докторът бил удостоен с награда "Отличник на Министерството на народното здраве" за най-ниска детска смъртност в региона на Коларовградска област (Шумен се е наричал Коларовград - б.а.). Сега селото едва ли може да се похвали с десетина новородени.

Времената са други и най-голямата болест е бедността, затова и част от пациентите на джипито ветеран са неосигурени. Търсят лекарска помощ и не могат да си платят. Докторът е на принципа - когато могат... Мнозина отпадат от листата му и защото трайно избират да търсят хляб в чужбина и повличат семействата след себе си. Има и други, на които принципността на джипито не се нрави много. "Идва при мен и казва: дай ми болничен лист, ще ходя на почивка с жена си. Как да ти напиша диагноза, ти не си болен?", чуди се докторът и махва с ръка за такива "пациенти".

Не му е по характер да толерира кръшкачи и мързеливци. Самият той работи от 13-14-годишен. От Гоцеделчевско е, осиротял и бил ратай, мелничар, строител - всичко, що е свързано с физически труд... Дори за известно време се бил отклонил от ученето, но макар и по-голям от съучениците си, се върнал в 6-и клас и взел две години за една, завършил и гимназия. Приели го в София първо стоматология. Учил дентални тънкости, но след две години държал приравнителни изпити и влязъл медицина. Затова казва, че доскоро давал съвети и за зъболечение, но в Бяла река вече имат млад и енергичен стоматолог с модерен кабинет.

Покрай това докторът се надява, че един ден може да се появи и достоен негов заместник, който да поеме щафетата. Тогава ще има още повече време за двора и зеленчуците, които сам гледа за трапезата си. Докато някой се престраши да опита, д-р Младенов ще приема пациенти от селата Бяла река, Нова бяла река, Тушовица, Менгишево, град Върбица, та дори чак от Шумен. Това е особен вид доверие, хората са гласували за него и са го избрали повечето още от 2000 г. Заради своята отдаденост на Герловския край д-р Младенов е удостоен със званието „Почетен гражданин на община Върбица“.

Преди малко повече от година Националната асоциация на общопрактикуващите лекари пък го отличи за нестихващия му ентусиазъм в професията. "Сигурно са ме забелязали, всеки има биография, досега за над 50 г. съм нямал наказания, предупреждения, конфликтни ситуации", казва скромно лекарят. И това е въпреки бумащината, в която тънат личните доктори. Сега дори се готвят да въведат пръстов отпечатък за влизане при джипито. Странно как в България 1300 години се лекуват хора без пръстов отпечатък...

Но д-р Младенов не иска да се ядосва, като му дойде времето на това, ще мисли. Двете му дъщери също са с медицинско образование, едната лекува болни в Първо вътрешно отделение на болницата в Шумен. Затова знае хала и на медиците от здравните заведения. Най-голямото му желание е българските лекари да лекуват българския народ, а не да бягат в чужбина. "Но искам да се създадат условия за тях и възнаграждението да не е такова, каквото е сега. Държавата е длъжник", казва деликатно лекарят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи