Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Силно безпокойство предизвика в Кипър публикацията на «Daily Star Sunday», че държавата е включена в списъка на потенциалните цели на ислямските терористи (джихадисти) това лято. Според кипърската полиция, обаче, "няма никаква причина за безпокойство."

По-специално, в съобщението на полицията се посочва, че след разследване, в сътрудничество с други държави и международни организации, няма такава опасност.

Публикацията в "Daily Star Sunday" се позовава на данни, получени от британските служби за сигурност, от декриптирани имейли, телефонни разговори и информация от чуждестранни тайни служби.

Според тези данни, британската ислямистка Саманта Лютуайт, известна като "Бялата вдовица", е наела 30 жени да атакуват популярни летни курорти.

Някои от тези жени се смята, че са жени от Запада, прегърнали крайния ислям.

Сред публикацията потенциалните цели са и средиземноморските брегове на Испания, Гърция, Турция, Канарските острови и крайбрежни дестинации във Великобритания.

Службата за сигурност МИ5 съобщава, че членовете на ISIS и Ал Кайда искат да извършат "зрелищно" нападение през това лято.

34-годишната Саманта Лютуайт, израства в южната част на Англия- Ейлсбъри, приела исляма като тийнейджър и по-късно се жени за ислямиста Джърмейн Линдзи, атентатора от терористичните актове в метрото в Лондон през 2005 г., където загива. Саманта Лютуайт е участвала в обучението на жени камикадзета в Сомалия. Тя е начело на групата терористи, които осъществиха атентат в бар в Момбаса, при който загинаха трима души, а повече от 50 бяха ранени. Тя е сред 5-те най-опасни жени в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа