Джихадисти се добрали и до български оръжия

Иначе доставките, предимно от САЩ и Саудитска Арабия, били за сирийски опозиционери

Оръжия, доставяни от САЩ и Саудитска Арабия на сирийски опозиционни групировки, често се оказват в ръцете на “Ислямска държава” (ИД), сочи нов доклад на британската организация за контрол на въоръжението в зони на военни действия “Конфликт армамент рисърч” (КАР), предаде Ройтерс. Според нейните анализатори мнозинството оръжия на джихадистите са придобити от армиите на Ирак и Сирия. Но част от тях са осигурени на бунтовниците, предимно от Вашингтон и Рияд, които ги купуват от различни държави, включително България.

В доклада от 200 страници организацията проследява и документира пътя на около 40 000 оръжия и муниции. От тях 97 оръжия и 1818 боеприпаса са произведени у нас.

КАР дава няколко примера как българско оръжие по заобиколен път се е оказало при джихадистите. В първия от тях през май 2015 г. сирийски кюрдски бойци завладели от джихадисти заряд за гранатомет с български сериен номер край Хасака. България потвърдила, че половин година по-рано го продала на азербайджанското министерство на отбраната. Във втория иракски сили нападнали конвой на ИД край Фалуджа на 29 юни 2016 г. и иззели противотанкова граната ПГ-7Т (40 мм). София съобщила, че е продадена като част от партиди на 3 неуточнени български износители, които ги препродали съответно на министерството на отбраната на Франция, на Мавритания и на US военната база в Германия “Рамщайн”. Месеци по-късно в битката за Мосул иракски сили се натъкват на идентична граната. По данни на България боеприпасът е част от износ за сръбска и американска компания. Сключените договори са със забрана за реекспорт. Отделно са документирани открити в Ирак български гранатомети и муниции, продадени на САЩ или Саудитска Арабия. Страната ни е в топ 5 по производители на оръжие, попаднало в джихадисти в Сирия и в Ирак и документирано от КАР, след Китай, Русия, Румъния и Унгария.

Сайтът “Бъзфийд” направил собствено разследване за открита в Ирак българска противотанкова управляема ракета 9M111MB-1 и твърди, че е купена по поръчка на ЦРУ от базирана в Индиана малка компания. Тя сключила с българска компания договор за покупка на 600 такива ракети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток