Джоан Роулинг шокира с герои гейове

Сигурно вече няма човек по света, който да не е чувал за Хари Потър. Но коя всъщност е създателката на сензационната поредица, биеща всякакви касови рекорди? Със сигурност създателката на магьосника Джоан Роулинг дълги години някак си беше в миманса на известността. Може би тя самата искаше това.

Майка й умира, докато пише поредицата

Джоан Роулинг е родена е на 31 юли 1965 г. в Йейт, Глостършър, Обединеното кралство. Има сестра с две години по-малка от нея – Даяна. Семейството й се премества близо до село Уинтърборн, когато Роулинг е на 4. Отдавали й се езиците, но не и спортът и математиката.

През декември 1990 г. майка й умира от множествена склероза едва на 45-годишна възраст. Роулинг казва по този повод: „Пишех „Хари Потър“ в момента, в който майка ми почина. Никога не успях да й разкажа за „Хари Потър“. Татко ме извика в 7 часа на следващата сутрин и просто разбрах какво се беше случило още преди да проговори... Почти не минава ден, в който да не мисля за нея. Имах толкова много да й разказвам“.

От 1991 до края на 1993 г. живее в Португалия и работи като преподавателка по английски език. Сключва брак с португалски журналист, докато живее в Порто, и имат една дъщеря – Джесика, но бракът е краткотраен. След това се завръща във Великобритания и се заселва в Единбург, където живее сестра й.

През този период Роулинг среща много трудности, защото отглежда дъщеря си сама и разчита единствено на социални помощи. Въпреки това успява да завърши първата си книга за Хари Потър и след около година нейният агент я информира, че издателство „Блумсбъри“ ще я публикува (1996 г.). Това е началото на световния успех на поредицата.

Омъжва се за д-р Нийл Мъри през 2001 г. и има още две деца от този брак.

Днес Harry Potter е глобален бранд, оценяван на около 21 милиарда долара. Поредицата „Хари Потър“, съдържаща 4195 страници, е преведена (изцяло или частично) на над 75 езика.

Отхвърлят 12 пъти ръкописа й

Всяка легендарна история започва по особен начин. Ръкописът на първата книга за Хари Потър е бил отхвърлен от 12 издателства, преди „Блумсбъри“ да го приемат. Първият издател предложил да не използва истинското си име – Джоан Роулинг – за книгите си, защото смятал, че момчетата няма да искат да четат книга за момче-магьосник, написана от жена.

"К“-то в инициалите Дж. К. е първото име на баба й – Катлийн. Роулинг нямала свое второ име. Семейството и приятелите й я наричат Джо. Ето още няколко интересни неща за нея, които не знаем.

През 1993-та прекарва Коледа в Единбург със сестра си и дъщеря си Джесика. Остава няколко месеца и получава социални помощи, докато пише „Хари Потър и философският камък“.

Дж. К. Роулинг завършва първата чернова на романа през 1996 г. на стара пишеща машина.

Самата тя е запалена читателка от малка и признава, че е създала образа на Хърмаяни въз основа на 11-годишния си образ. Пишела книги за забавление на семейството си. Първата, озаглавена Rabbit (“Зайчето”), завършила на 6-годишна възраст.

Минава през период на клинична депресия в края на 20-те си години след провален брак и труден живот като безработна самотна майка. Този неин опит по-късно вдъхновява описанията на дименторите, които се появяват в третата книга за момчето магьосник – “Хари Потър и затворникът от Азкабан”.

Авансът й за първата книга за Хари Потър е бил 1500 британски лири.

Родителите й се срещнали във влак, пътуващ от гара Кингс крос. Тя е позната на феновете на Хари Потър като порталът към магическия свят – там се намира перон 9.

[modula id="3378131"]

Твори на пълен работен ден

„В писането съм доста дисциплинирана, като се опитвам да пиша цял работен ден, но не си поставям за цел определен брой думи“, казва Роулинг за начина си на писане.

Всъщност началото е наистина много трудно. Първият тираж на „Хари Потър и философският камък“ е едва 1000 екземпляра. Днес 7-те книги за момчето магьосник са продадени в почти 500 милиона екземпляра в целия свят.

Само един персонаж от Хари Потър е наречен на реално съществуващ човек – Натали Макдоналд – канадско момиче, което й писало малко преди да почине от рак.

Роулинг има над 5 млн. последователи в Twitter. Тя редовно общува с феновете си и дори влиза в дискусии относно коментари или поведение, които не одобрява.

Писателката защитава тенис звездата Серена Уилямс в Twitter след сексистки коментар за физиката на състезателката. Тя порицала и Рупърт Мърдок за ислямофобските му забележки.

През 2010 г., когато Роулинг става на 45 – възрастта, на която майка й починала от множествена склероза, – писателката дарява 10 млн. долара на Университета на Единбург, за да основе клиника на името на майка й. Клиниката Anne Rowling Regenerative Neurology е открита през 2013 г.

Джоан Роулинг взема сериозно участие във филмовите адаптации на поредицата за Хари Потър, които заемат второ място по приходи във филмовата история. Тя е консултант по сценариите, а по-късно се включва като продуцент.

Директорът на Хогуортс и злият магьосник имали любовна връзка

През пролетта на тази година Джоан Роулинг е изправена пред огромно публично неодобрение заради свое интервю, което разбуни духовете на милионите почитатели на "Хари Потър".

В него тя споделя отново информация, която не е никак нова за най-големите фенове на поредицата, но дойде като гръм от ясно небе за тези, които не следят изказванията й от години.

Роулинг призна, че Албус Дъмбълдор, прочутият директор на Хогуортс и главен персонаж във всички книги и филми за Хари Потър, е гей и е имал връзка с Гринделвалд - злия магьосник, изигран от Джони Деп, с който пък се запознахме във "Фантастични животни".

В лентата, която излезе миналия ноември, се загатва дискретно, че Дъмбълдор и Гринделвалд са били свързани с нещо по-силно от приятелство, но това биха могли да доловят само по-възрастните почитатели на сагата. Така е било и в книгите за Хари Потър. Те винаги са били бедни на каквито и да е сексуални препратки и никога не са поставяли на преден план любовните отношения на героите (все пак са детски книги).

Сега Роулинг скандализира всички като заяви открито, че Дъмбълдор и Гринделвалд са имали "страстни сексуални взаимоотношения и връзката им е била любовна". Но допълни, че никога не се е интересувала от разгръщането на тази част от историята, а по-скоро е искала да наблегне на емоциите, които са изпитвали, защото те са важни и интересни за историята, която разказва.

Първият писател милиардер в света

Според изчисленията на "Ню Йорк Таймс" продадените книги от романите за Хари Потър са на стойност 7,7 млрд. долара. Още толкова са спечелени от гледанията в кината на филмите от поредицата, а ако Роулинг е взела поне 10 на сто от филмите, то тогава известната авторка е взела 770 млн. долара.

Авторката на Хари Потър е направила всичко възможно, за да запази детайлите от богатството си под наметалото за невидимост, но през 2016 г. "Ню Йорк Таймс" го оценява на 1,2 млрд. долара след платени данъци.

Поредицата за Хари Потър започва да излиза през 1997 г., като най-малко половин милиард копия от книгите са били продадени по целия свят. Последната книга от поредицата - "Хари Потър и Даровете на смъртта" - разби рекордите и стана най-бързо продаваната фантастична книга на всички времена.

Вълшебните мисли на Джоан

"Колкото и пари да имаш, добрата ти самооценка трябва да идва от факта, че си открил в какво си най-добър.”

"Дали "дебел” е най-лошото нещо, което един човек може да бъде? "Дебел” по-лошо ли е от "ревнив", скучен или зъл? Не, според мен.

"Напълно възможно е да водите нормален живот и да не вярвате в Господ. Също така е много вероятно да вярвате в Господ и да водите живот, изпълнен с омраза.”

"Историите, които наистина обичаме, живеят вечно в нас.”

"Младежта не може да знае какво мислят и чувстват възрастните хора. Възрастните хора са виновни, ако са забравили какво е да си млад.

"Книгите са като огледалата: ако в тях гледа глупак, не можеш да очакваш да видиш отражението на гений.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл