Джойс Ейнли, британски зам.-министър за Брекзит, пред „Труд“: Искаме споразумение с ЕС в интерес на всяка държава членка

Днес в Брюксел се закрива заседанието на Съвета на държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ЕС. Сред немалкото важни проблеми, които обсъждат европейските лидери, е и тази, засягаща преговорите за извеждането на Великобритания от ЕС, т. нар. Брекзит. От Лондон очакват зелен сигнал за преминаване към търговските параметри на бъдещите отношения между Обединеното кралство и 27-те; от Брюксел очакват ясен финансов ангажимент и изчистване на нерешените още въпроси, преди да преминат към следващия етап. Как ще изглежда бъдещето, ако съдим по настоящето, в двустранните отношения между България и Великобритания, разговаряме със заместник-министъра към британското министерство за излизане от ЕС, баронеса Джойс Ейнли, която бе на кратко работно посещение в София.

- Здравейте и добре дошла! Нека започнем с причината за това блиц-посещение в България? Идвате за първи път.

- За мен тази визита е важна възможност да покажем подкрепата на Обединеното кралство за всички предложения на предстоящото българско председателство на ЕС, което България поема ротационно през януари. Но и държах да дойда тук на всяка цена. Защото имаме толкова дълга история на сътрудничество с България. Споделяме общи ценности, общи принципи и една и съща решителност да продължим сътрудничеството си занапред. Говорихме преди да започнем интервюто, че сградата (б.р. - на британската резиденция) е на над 100 години, уверена съм че ще остане така за още 100 и повече. Най-малкото заради жизненоважното ни сътрудничество в области като търговията и сигурността. Също така се радвам, че можах да се срещна с колегите си, български министри, с които работя пряко, на тяхна територия.

- Точно се готвех да попитам с кого от българското правителство успяхте да се срещнете за тези няколко часа?

- Разговарях тази сутрин (б.р. - четвъртък) със заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева, с която имам честта да работим заедно в Съвета „Общи въпроси“ на ЕС. Където аз представлявам Обединеното кралство. Иначе в Лондон поддържам редовни контакти с посланика на България във Великобритания (Константин Димитров). Именно защото имаме това продължително сътрудничество и споделяме решимостта да го утвърждаваме и да гарантираме сигурността, и безопасността на нашите граждани.

- Наболелият въпрос, с който посрещат всеки британски официален представител в Европа тези дни е, как виждате бъдещето на двустранните ни отношения, след Брекзит?

- Убедена съм, че връзките които имаме сега, ще продължат и ще бъдат заздравени. И докато продължават преговорите ни с Европейската комисия (за Брекзит), трябва да преминем към следващия етап. И вече да започнем обсъждането на бъдещите взаимоотношения на Великобритания с всички 27 държави членки на ЕС. Уверена съм, че нашите двустранни отношения с България ще бъдат по-силни от всякога. Именно защото, както ви казах, нашите ценности, културен произход, ни дават споделеното виждане за важността на сигурността и икономическия просперитет на нашите граждани. И знам, че нашият посланик тук, Ема Хопкинс, вече е положила много стабилни основи. Разбира се това е само началото и ще има още много работа да се свърши. Затова и възнамеряваме да увеличим броя на хората, които работят с нея и нейния екип тук, за да демонстрираме желанието си.

- В кои конкретни области виждате това разширяване на двустранните отношения?

- Вече имаме много широко сътрудничество в търговските отношения и искаме да го задълбочим. От една страна, що се отнася до фармацевтичната индустрия, която тук е много стабилна, но и в много други области. И също така гледаме положително на приемането на повече български учащи в Обединеното кралство. И искаме да сме сигурни, че споразумението, което ще постигнем с ЕС, прави възможно млади българи да продължават да идват да се изучават у нас, да специализират и задълбочават познанията си. Те са от огромно значение за Обединеното кралство - не само като учащи, но и в последствие, когато остават да работят. От съвсем друг ъгъл България и Великобритания имат също така много общи интереси в осигуряването на сигурността и стабилността на региона. Приветствам българското правителство за решението му да съсредоточи вниманието си върху Западните Балкани (б.р. - по време на българското председателство на ЕС). Искаме да подкрепим тази инициатива. Великобритания също планира да организира идното лято конференция, посветена именно на перспективите на Западните Балкани и съм сигурна, че ще успеем да надградим постигнатото от България.

- Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС изглежда буксуват, съдейки по официалните позиции досега. Днес в Брюксел приключва заседанието на Европейския съвет, който също така трябва да се произнесе по напредъка им. В контекста на това, което споменахте за бъдещи права на учащите, то преминава през общо договаряне на правата на гражданите, британските и на тези от страните от ЕС, след Брекзит. Ако се стигне до провал на преговорите, т. нар. сценарий „нямаме сделка“, какво ще означава това? И за учащи, и за работещи българи във Великобритания?

- Първо искам да оборя твърдението, че преговорите за Брекзит буксуват. Това е впечатление, което се създава от определени лица в Брюксел. Не е така. Отношенията между Мишел Барние и Дейвид Дейвис (б.р. - главните преговарящи за Брюксел и Лондон) са добри, двамата се познават от години и постигнахме огромен напредък по редица въпроси досега. Но няма да напреднем повече, докато не започнем да говорим за бъдещите ни взаимоотношения. Сигурна съм, че ще стигнем и до там. Но е важно това да се случи възможно най-скоро, за да създадем усещане за сигурност у хората. Що се отнася до въпроса ви, възможно ли е да няма сделка, не смятам. Ще имаме много добра такава, но трябва да сме подготвени за всяка възможност. Затова и вече подготвяме планове и законопроекти, в случай, че не се стигне до споразумение (с ЕС), Обединеното кралство да продължи да функционира. Но не това искаме. Както каза вътрешният ни министър по-рано тази седмица, „немислимо е“ да не се стигне до споразумение. Има добра воля и от двете страни това да се случи. Но трябва да сме сигурно, че това бъдещо споразумение ще е в интерес на всяка страна - Великобритания и 27-те държави членки на ЕС. Имаме светло бъдеще заедно. Дори и да не сме вече част от институционална Европа, ще сме най-добрите й приятели. И ще продължим да работим в Европа, с 27-те от ЕС. Това е единственият начин да гарантираме за вбъдеще сигурността на всички.

- В кампанията за референдума за излизането на Великобритания от ЕС преди година вие сте от лагера на „оставащите“. Промени ли се и как гледната ви точка оттогава, дали Великобритания трябва да остане член на ЕС?

- Да, промени се, постепенно. На първо време, когато излязоха резултатите от референдума, това ме натъжи. Но го уважавам напълно. Демокрацията е най-добрата форма на управление, дори и когато дава резултат, който не ти харесва. Народът решава. Това е целият смисъл на демокрацията. Първата ми реакция беше да си кажа че искам да помогна, за да постигнем най-доброто възможно бъдеще за Обединеното кралство извън Европейския съюз. Бъдеще, което да е работещо и за ЕС. В течение на лятото, откакто съм в министерството за излизане от ЕС, имах възможността да се запозная с огромното количество работа, която е свършена от нашето правителство, да се потърсят начини да изградим бъдещите отношения с Европа, които да работят в интерес на всички. Подробният анализ е впечатляващ и вече виждам възможностите за Великобритания извън ЕС. Възможности, които означават, че Европа може да успее, и ние можем да успеем, но имайки различни отношения. Това, което окончателно промени мнението ми, беше речта на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза (б.р. - на 13 септември т.г.). Той описа Европа, която никога не бих искала да видя - на абсолютен политически и икономически съюз. Това не е моята представа.

- Ще ви задам един много хипотетичен въпрос покрай събитията в четвъртък и петък - преди заседанията на „големия“ Европейски съвет винаги се провеждат по-малки такива на премиерите от партиите в европейските политически семейства - ЕНП, ПЕС, либерали - за синхронизиране на часовниците, както се казва. Британските консерватори напуснаха ЕНП през 2009 г. и създадоха отделна политическа група в ЕП с полските си и други по-малобройни съмишленици; нямаше ли да е по-лесно сега на премиера Тереза Мей да комуникира с Европа, ако имаше още тази връзка с другите страни през дясното европейско политическо семейство?

- Министър-председателят Тереза Мей поддържа постоянни контакти с европейските лидери, особено интензивни през последните две-три седмици, що се отнася до напредъка на преговорите и как възнамеряваме да продължим напред. Тя полага и максималните усилия да пътува и да се среща с всеки лично. Това е задължението на министър-председателя - да поддържа лични отношения с всеки лидер в Европа. Понякога е по-трудно, идват избори, лидери се сменят. Но определено смятам, че премиерът поддържа добри контакти с всички.

- Позволете да ви насоча в съвсем друга посока. Малко преди началото на разговора ни стана известно, че правителството на Испания обмисля да задейства конституционните механизми, за да отнеме автономията на Каталуня, в отговор на действията на местните власти след референдума; как виждате развоя на случващото се в Испания и как смятате, че ще се отрази на Европа?

- Лично смятам, че спорът между Каталуня и Испания е от компетенциите на испанското правителство. Преди седмица бях на празненства по случай националния празник на Испания, организирани от посолството в Лондон. Имах възможността пред испанци и хора от други националности да ги поздравя за отношението им към укрепването на демокрацията и фактът ,че имат конституция, която гарантира националното единство, което е изключително важно за всяка страна. За това и не искам да коментирам по-нататък действията на испанското правителство; напълно подкрепям конституционни действия. Най-важното нещо за едно правителство остава как да гарантира сигурността на гражданите си. И съм сигурна, че точно това ще направят и властите в Испания.

- В заключение, какви са впечатленията ви от първата ви визита в България?

- Открих в София един много гостоприемен град. Срещнах много дружелюбни хора тук и мога да разбера защо толкова много британски туристи пътуват насам за почивка.

Нашият гост

Джойс Ан Ейнли, баронеса Ейнли от Сейнт Джонс, е британски политик, член на управляващата консервативна партия на премиера Тереза Мей. След предсрочните парламентарни избори през май тази година бе назначена за заместник-министър към специално създаденото министерство за излизане от ЕС. В предишния мандат на консерваторите е заемала поста държавен секретар към министерството на външните работи на Великобритания. Авторитетен политик в партията на торите, по време на кампанията за референдума във Великобритания през юни 2016 г. Джойс Ейнли е сред тези, които застават зад тогавашния премиер Дейвид Камерън и агитират сънародниците си за оставане в ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта