Джокович спечели седмата си титла от Откритото първенство на Австралия срещу Надал

Световният номер едно в тениса Новак Джокович спечели рекордната си седма титла от Откритото първенство на Австралия и общо 15-а от турнирите от Големия шлем.

На финала на „Род Лейвър Арина“ в Мелбърн сърбинът победи за 2:05 часа с 6:3, 6:2, 6:3 втория в схемата Рафаел Надал от Испания и записа 28-и успех срещу него в 53-ия мач помежду им. Очакваната поредна велика битка между двамата тенис титани не се състоя по вина на Надал, който не оказа нужната съпротива.

Джокович стартира перфектно срещата и проби за 2:0, след което с лекота затвърди. В деветия гейм 31-годишният белградчанин стигна до сетбол и го осъществи при форхенд в мрежата на Рафа.

В следващия сет Ноле проби за 3:2 след едно дълго разиграване, в което привиканият на мрежата левичар от Манакор изкара прехвърлящия си удар в аут.Надал вдигна нивото на играта си, но сърбинът отговори с нов брейк за 5:2. След това приключи сета с три поредни аса и след 75 минути игра водеше с 2-0 части.

Джокович стигна до брейк за 2:1 в третия сет. В шестия гейм Рафа стигна до първата си точка за пробив, но сърбинът я спаси след дълго разиграване. В деветия Новак стигна до две шампионски точки и реализира втората след аут на Надал.

Белградчанинът завърши финала с 34 печеливши удари (8 аса) при едва 9 непредизвикани грешки. Рафа направи 21 уинъра при 28 грешки.

"И аз като Рафа имах проблеми с контузии. Преди 12 месеца се оперирах. Да спечеля трета поредна титла от Големия шлем след това е направо удивително. Благодаря на моя екип, Мариян (Вайда) благодаря, че се върна! Искам да кажа на моята съпруга и на двете ми деца "здравей". Преди мача ми обещаха да гледат срещата. Нямам търпение да се върна тук догодина, благодаря на публиката за изживяването!", заяви Джокович при награждаването.

Ноле има вече седем титли от Мелбърн и изпревари Роджър Федерер и Рой Емерсън, които са с по шест трофея. С 15-ата купа в Шлема Джокович вече е трети след Федерер (20 трофея) и Надал (17).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт