Джок може да избяга, ако получи документи за самоличност

Джок Полфрийман излиза от затвора. Снимка: Денислав Стойчев

Пастор от затвора: Той има пасаван

“Веднага щом получи документите си за самоличност, Джок Полфрийман ще може да напусне пределите на България без никакъв проблем”. Това обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Както писа “Труд”, във вторник Сотир Цацаров внесе във Върховния касационен съд (ВКС) искане за възобновяване на производството за предсрочното условно освобождаване на австралиеца и спиране на действието на определението на състава от Софийския апелативен съд с председател Калин Калпакчиев. В закона обаче няма определен срок, в който ВКС да разгледа искането на главния прокурор. Днес обаче искането на Цацаров бе върнато по формални причини - при комплектоването на документите от Софийския градски съд липсвали данни да е изпратен препис на самия Полфрийман, а само на неговия адвокат. Очаква се утре изрядните документите да бъдат внесени и делото да се разпредели на състав от ВКС.

“Ако се възобнови това производство, ако се отмени определението на САС, ще е налице основание отново лицето да бъде задържано. Ако вече е в чужбина, ще се използват институтите за международна правна помощ, за да бъде върнато лицето в България за доизтърпяване на наказанието”, каза още прокурор Арнаудова.

“Джок Полфрийман има пасаван, издаден от австралийското консулство в Атина”, съобщи пасторът от Софийския затвор Исидор Ковачев, но той не знаеше кога и за какъв срок е издаден временният документ, даващ правото на чужденеца да мине през границите. “След присъдата той има и забрана от 5 г. да влиза в България”, каза още пастор Ковачев.

“Смятам, че щях вече да съм разбрал, ако има такъв пасаван”, каза правосъдният министър Данаил Кирилов.

Утре от 18 ч на столичния площад “България” пред НДК се организира протестен митинг, в който ще се включат и почернените родители на убития студент Андрей Монов.

 

На първо четене

Депутатите ограничават съкратеното следствие, но ще умуват как

Четирите проекта за промени в законодателството за съкратеното съдебно следствие - на БCП, “Обединени патриоти”, “Воля” и на ГEPБ, бяха одобрени на първо четене в парламента. Първите три предложения бяха подкрепени и от ГЕРБ с мотива, че промени в ограничаването на прилагането му задължително трябва да има. По кой начин ще се случи това обаче все още не е ясно.

От БСП, “Обединени патриоти” и “Воля” предлагат с промени в НПК да отпадне възможността за съкратено съдебно следствие при направени самопризнания от подсъдимия, ако делото е за умишлено убийство или тежка телесна повреда. От ГЕРБ искат промените да са в Наказателния кодекс (НК) - съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега, а да има право на преценка. Освен това се предлага и наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.

“Ако търсим ефективно решение, трябва да премахнем политическото състезание и политическата страст”, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право