Джонатан Янг, изпълнителен продуцент “Оригинални продукции” за HBO Европа: Сега е златно време за драматични сериали

“Започва втора фаза от новата телевизионна епоха”

Джонатан Янг е продуцент с богата кариера в телевизията и внушителни познания в областта на драматичните сериали. Той е изпълнителен продуцент “Оригинални продукции” за HBO Европа и присъства на премиерата на третия сезон на румънската поредица “В сенките” - едно от най-интересните европейски заглавия на компанията. Разговаряме с Джонатан в Букурещ за бъдещето на телевизионните сериали и мястото на Централна и Източна Европа в него.

Според Янг успехът на “В сенките” се дължи на образите и комбинацията от жанрове. “Сериалът поставя обикновени хора в необикновени ситуации. Всеки може да се идентифицира с тях. Особено в страна като Румъния. Те са достъпни, харизматични, атрактивни образи. Тук два жанра работят едновременно - семейна драма и гангстерска драма - и двете са добре познати на източноевропейската публика. Трудно е да направиш румънски сериал без да говориш за корупция, например”, казва Джонатан.

“Централна Европа предлага изключително богат пейзаж от истории за престижните драми на HBO. Тук има много талантливи сценаристи и режисьори. В Европа хората от киното още са подозрителни към телевизията и нашата работа е да им покажем, че в драматичните сериали има много бъдеще. Сега е златното време за тях”, смята Янг.

Той споделя, че в Европа има хора от театъра, литературата и киното, които вече виждат потенциала на телевизионните драми на компанията и искат да бъдат част от тях.

“Тези продукции са основна културна сила, а в Централна Европа има гласове, които не са имали достъп до платформата и идват при нас със свежи идеи и гледни точки, каквито липсват в САЩ, Великобритания, Германия. За европейските сериали разработваме хибриден модел на работа, който обединява театър, кино, западния опит и местните специфики. Търсим онова европейско преживяване, което не може да се имитира и е основано на културни и исторически особености. Съвременните предизвикателства пред страни като България и Румъния не са познати на Запад”, казва продуцентът.

А какво се случва в глобален мащаб с “новата златна епоха” на телевизията и започващите “стрийминг войни”? “Това се питаме и ние”, отговаря Янг и допълва: “Вече има платформи на “Дисни”, “Епъл”, “Амазон” и всички те предлагат съдържание. Сега започва втора фаза в “новата епоха на телевизията”. Първа фаза беше появата на “Нетфликс”.

За него качествените драматични сериали все още са основната атракция. Той признава, че играчите на пазара са твърде много и всеки се бори за интереса на публиката.

“Буквално вече има повече съдържание, отколкото може да се изгледа от един човек в рамките на една година. Хората си мислят, че са гледали всичко, но винаги изниква нещо ново. Толкова е трудно да се направи избор. Технологията промени фундаментално пазара - начинът, по който се консумира съдържание е драматично различен с всички тези устройства, на които се гледат филми и сериали, с културата да изгледаш наведнъж цял сезон. Старите модели вече не работят. Едно време сериалите имаха по 26 или 13 епизода в сезон и нов сезон всяка година. Днес доминират по-скоро минисерии с по 6 или 8 епизода и нов сезон през две или три години. Търси се усещането са събитие, за нещо ново и специално”, разказва Джонатан.

 

Афиш

Нови заглавия от Стария континент

Джонатан Янг е изпълнителен продуцент на някои от най-интригуващите оригинални европейски поредици на HBO.

Споменатият “В сенките”, който в момента върви по HBO, се радва на едни от най-високите оценки. Поредицата е част от селекцията Продукции на HBO Европа. В портфолиото на компанията влиза и хърватската драма “Успех” - многопластова история за четирима непознати, всеки по свой начин смазан от жестокото градско ежедневие.

Джонатан работи и по чешкия “Мамон” - сериал за журналист, който разследва проблеми в голяма държавна енергийна компания. “Хакервил” е друго румънско заглавие. В центъра на историята са 14-годишен геймър и немско-румънския екип за киберпрестъпления. От северната ни съседка идва и “Мълчаливата долина” за връзката между двама тийнейджъри, които стават свидетели на поредица убийства. “Пактът” пък е драматичната поредица за разследващ журналист в съвременна Полша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали