Джонсън печели вота, но с малка преднина

Премиерът Борис Джонсън призна, че ситуацията преди изборите е критична и изключително напрегната.

Прогнозират му мнозинство от 28 депутати

Премиерът призна, че утрешните избори са най-напрегнати

Британските консерватори на премиера Борис Джонсън ще спечелят утрешните предсрочни парламентарни избори, но с малка преднина. Това показва най-новото проучване преди вота - на YouGov, оповестено днес, предаде Ройтерс.

Прогнозата на YouGov е, че торите ще имат мнозинство от максимум 28 представители в 650-местната Камара на общините. Това е силно понижение в сравнение с очакванията преди месец, когато анкетите отреждаха консерваторите да поведат с 68 депутати. Същевременно е по-добър резултат от този на вота през 2017 г., когато торите спечелиха 317 места.

За опозиционните лейбъристи YouGov прогнозира 231 депутати. Това е по-малко от досегашните им 262 места, но е повече от прогнозите преди месец, които им отреждаха 211 депутати.

Същевременно YouGov предупреждава, че около изборите има такава несигурност, че не е изключено Джонсън да постигне разбиваща победа или пък нито една партия да няма мнозинство. Джонсън свика предсрочните избори, за да спре парализата на британския политически живот след три години умуване и обсъждане на Брекзит. Премиерът обеща разводът с ЕС да се случи до крайния срок - 31 януари, ако получи мнозинство на изборите.

Днес Джонсън призна, че изборите са изключително напрегнати. „Не биха могли да бъдат по-критични, не биха могли да бъдат по-напрегнати. Казвам на всички, че е много висок рискът да се окажем отново с парламент без мнозинство (на определена партия), което ще означава повече движение по течението, повече колебливост, повече отлагания и парализа за страната”, предупреди Джонсън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа