Джонсън се зарече да не плаща $50 млрд. на ЕС

Стартира надпреварата за наследник на Мей (обзор)

Бившият външен министър иска по-добри условия за Брекзит

Първото гласуване за лидер на торите е в четвъртък

Бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън, който е фаворит за наследник на премиерката Тереза Мей, обяви, че ако поеме поста ще откаже да плати “сметката за развода” с ЕС от 39 милиарда лири (50 млрд. долара), ако не бъдат предложени по-добри условия за Брекзит, предаде Ройтерс.

Договорената сума ще бъде платена едва когато има “по-голяма яснота” за пътя напред, посочи Джонсън в интервю за днешния в. “Таймс”.

“Винаги съм смятал, че е странно да пишем чек, преди още да е договорено окончателно споразумение. Парите са много добър разтворител и смазка за постигането на добра сделка”, обясни Джонсън.

В петък Мей подаде оставка като лидер на управляващата Консервативна партия. Това решение тя обяви още миналия месец, след като не успя да прокара споразумението си за Брекзит, в което е договорена и въпросната сума.

С оттеглянето си Мей даде началото на надпревара в партията за свой приемник. Той ще оглави и правителството на кралството, тъй като предсрочни избори няма да бъдат провеждани.

Мей ще остане на премиерския пост, докато депутатите и членовете на Консервативната партия изберат новия си лидер - процедура, която се очаква да отнеме не повече от два месеца (виж графиката).

Днес ще стане ясно кои окончателно ще са кандидати за лидерския пост на консерваторите. За да влезе в надпреварата, всеки от претендентите трябва да си е осигурил подкрепата на поне осем депутати. Първият тур на гласуването е в четвъртък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа