Джон Болтън: Иран все още иска да разработва ядрено оръжие

Снимка: Архив

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън каза днес, че "няма други причини" Иран да излезе от ядрената си сделка със световните сили, освен желанието на страната да разработва ядрени оръжия, година след като американският президент Доналд Тръмп едностранно оттегли САЩ от споразумението, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Болтън, който отдавна е привърженик на войнствена политика спрямо Иран, заяви още, без да даде доказателства, че предполагаемият саботаж на четири петролни танкера край бреговете на Обединените арабски емирства на 12 май е резултат от морски мини, поставени "почти сигурно от Иран".

В изказване в Абу Даби Болтън каза пред журналисти, че е имало също по-рано неизвестен опит за нападение срещу саудитското пристанище Янбу.

Болтън подчерта, че САЩ не са забелязали ирански нападения оттогава насам, което отдаде на разполагането на военни сили - наскоро САЩ изпратиха самолетоносач и бомбардировачи Б-52 в Персийския залив.

Съветникът предупреди, че САЩ ще отвърнат на удара, ако бъдат нападнати.

"Смисълът е Иран и неговите поддръжници много ясно да разберат, че такива действия рискуват много силен отговор от страна на САЩ", заплаши Болтън.

Саудитски представители не коментираха веднага твърденията на Болтън за Янбу, където е крайната точка на тръбопровода Изток-Запад в кралството. Тръбопроводът беше нападнат през последните дни при координирана атака с дронове, извършена от подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси.

Джон Болтън изтъкна, че ако няма по-голям брой АЕЦ, за Иран няма причина да складира повече високообогатен уран, както планира да направи сега. САЩ вече лишиха Иран от възможност да продава уран на Русия в замяна на непреработен прахообразен уранов концентрат, получен в процеса на обработка на уранова руда.

Иран постави 7 юли като краен срок за Европа да предложи по-добри условия за коригиране на ядрената сделка. Техеран заплаши, че в противен случай ще започне отново да обогатява уран на ниво, по-близко до нужното за оръжия.

Болтън не каза как ще реагират САЩ, но разкритикува действията на Иран и посочи, че "това е много сериозен въпрос, ако те продължат да го вършат". Той добави, че това е просто допълнително очевидно доказателство, че иранците не са ограничили непрестанното си желание да имат ядрено оръжие". "Това със сигурност не е намалило терористичната им дейност в региона или другото им пагубно поведение при използването на конвенционални сили".

Болтън не даде никакви доказателства за вината на Иран за нападенията, като се аргументира с продължаващото разследване, но попита риторично: "Кой друг смятате, че прави това? Някой от Непал?".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка