Джон Кърби: НАТО е отбранителен съюз и Русия няма причини да го смята за заплаха

НАТО е отбранителен съюз и Русия няма причини да го смята за заплаха, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби, предаде БНР.

Той отбеляза, че ако Русия беше следвала различна политика в Украйна, НАТО нямаше да има повод да увеличава капацитета си на европейския континент, включително с привличането на допълнителни американски сили.

По-рано Кърби заяви, че разполагането на система за противоракетна отбрана С-400 и на балистични ракети "Искандер" в руския анклав Калининград "дестабилизира европейската сигурност", припомня ТАСС.

В отговор на това, говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков подчерта, че именно САЩ създават заплаха за сигурността, като разполагат свои оръжия в Европа.

Междувременно, руският външен министър Сергей Лавров е разговарял по телефона с британския си колега Борис Джонсън, по молба на британската страна. Според ТАСС, Лавров е заявил, че нормализирането на отношенията между Русия и Великобритания е възможно само ако Лондон коригира политиката си към Москва и е поставил условия за това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия