Джон Тери - Лордът скандалджия

Chelsea's English defender John Terry applauds the supporters after the English Premier League football match between Burnley and Chelsea at Turf Moor in Burnley, north west England on August 18, 2014. Chelsea won the game 3-1. AFP PHOTO / PAUL ELLIS RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.

Капитан, лидер, легенда и... обикновен скандалджия. Изигра 713 мача за отбора си и спечели всичко. Идол, който обаче често се забърква в скандали. Ясно е едно - в края на месец май ще завърши една епоха в английския футбол. Тази на славния Джон Тери в "Челси".

Чували ли сте за "Сенраб"? Едва ли. Това е малко отборче от седма-осма английска лига. В него обаче с футболни обувки са проходили Сол Кембъл, Джърмейн Дефоу, Боби Замора, Ледли Кинг и... Джон Тери. Само че всеки от тях твърде малък потегля по друг път. Съдбата изпраща Тери в академията на "Уест Хем". Но когато е едва на 14, започва ерата в "Челси". Дебютът е победен - 2:0 през 1998-а в мач за купата срещу "Астън Вила". След много кратък престой под наем в "Нотингам" коравият Тери се превръща в единица мярка. Особено след идването на Роман Абрамович, който постави "Челси" на таблата на богаташките грандове.

Жозе Моуриньо и Джон Тери - една неразривна любов. Специалния дойде през 2004-та и видя колко специален е неговият защитник. Затова решението бе лесно - става титулярен капитан! Инцидентно за първи път лентата Тери носи 3 години по-рано, но в мач за Купата на лигата. С Моуриньо начело потичат и трофеите към вилата на Джон. Още в първия сезон е избран за най-добрия защитник в Шампионската лига. Следват 2 поредни титли във Висшата лига, купи на Англия и на лигата... Неслучайно първият рекорд за Тери е като най-скъпоплатеният футболист на Острова. След 3 поредни опита на "Манчестър Сити" да го отмъкне Абрамович решава - 135 000 паунда седмична заплата. По това време - рекорд!

Естествено, няма кариера без падения. Първото при Тери е чисто футболно. В края на 2008-а "Челси" не успява да спечели нищо в Англия, но стига финал в Шампионската лига. За първи път два английски отбора са на финал. Двата гиганта - "Челси" и "Манчестър Юнайтед". На най-странното място - в Москва. Каква драма! В последния мач на сезона Тери се контузва при сблъсък със съотборника си Петер Чех. Но стиска зъби и тръгва към Русия, за да... се превърне в рицаря на печалния образ. При изпълнението на дузпите ударът на Тери трябваше да донесе титлата. Уви - подхлъзване, топката прелита високо над гредата и шампион е "Манчестър Юнайтед". Новото признание за най-добър защитник в Шампионската лига е утешителна награда - за трети път.

През лятото новият треньор на "Челси" Карло Анчелоти отново отхвърля оферта на "Манчестър Сити". След 2 години двамата вече са носители на дубъл. Но Тери имаше недовършена работа в Шампионската лига. И ако в Москва съдбата не бе с Джон, то през 2012-а му върна дълговете накуп. Първо "Челси" отстрани на магия "Барселона" на полуфинал, за да дойде мач за титлата. Срещу "Байерн" на "Алианц Арена" в Мюнхен. Там Тери е като стена. "Байерн" бие 18 корнера срещу само един за "Челси" и от него Дидие Дрогба изравнява. Пак дузпи, но този път "синя" радост. А на следващата година Тери вдигна като капитан и трофея в Лига Европа.

Всичко изглежда като приказка, ако великият защитник не се забъркваше и в гръмки скандали. Още като юноша бледен, ден след атентата срещу Световния търговски център в Ню Йорк, заедно с Франк Лампард, Ейдур Гудйонсен и Джоди Морис се напива тежко. И на летище "Хийтроу" започва да се подиграва на американски туристи. Медиите не пропуснаха инцидента и "Челси" ги глоби с по 2 седмични заплати. След 4 месеца Големия Джон се сбива с бодигард пред нощен бар. През 2002-ра охранителните камери на заведение го заснемат как уринира в халба за бира. През 2008-а паркира своето "Бентли" на място за инвалид. Година по-късно "Челси" го глоби, защото взел 10 000 паунда на банкноти по 50 от вестник "Нюз ъф дъ уърлд", за да вкара нелегално репортер на закрита тренировка.

Най-големият скандал обаче е за любовна афера с Ванеса Перонсел, жената на Уейн Бридж. Заради това националният селекционер Фабио Капело му отне лентата. Преди следващия мач между "Челси" и "Манчестър Сити" Бридж, с когото преди това заедно играха на „Стамфорд Бридж“, отказа да му подаде ръка. Вторият голям гаф бе през 2011-а, когато обиди расистки защитника Антон Фърдинанд. И за втори път му взеха лентата в националния тим.

Това е Джон Тери - силно обичан и мразен. След 22 години в "Челси" ще заиграе от лятото в друг тим. Но за "сините" ще остане завинаги Скандалния лорд.

 

Дебютен гол срещу "Левски"

Българската връзка на Джон Тери е "Левски". В мач за купата на УЕФА на "Герена" между двата "сини" отбора защитникът отбеляза първия си гол в евротурнирите за победа с 3:0. Тогава се разписа и Франк Лампард. За националния тим има само един официален гол - срещу Украйна. Но и попадения в контролите срещу двете най-успели нации - Бразилия и Германия. Именно с "трите лъва" Тери единствено не постигна нищо. Но това важи за много поколения английски звезди.

 

За него

Горд съм, че ми беше капитан

От първия ми ден в “Челси” разбрах, че си лидер. Ти първи ми каза “Добре дошъл”. А пък аз си помислих, че си юноша на клуба, който е взет за тренировъчен лагер. Разбрах кой е, когато държа първата реч пред отбора. Горд съм, че най-добрият защитник в историята на Висшата лига беше мой капитан. Благодаря ти за спомените, легендо!

Дидие Дрогба, бивш нападател на “Челси”

 

Последният от една велика ера

Джон е последният от една велика ера на “Челси”. Какво удоволствие бе да играя с най-великия защитник! Бих го сложил във всеки световен отбор на всяко десетилетие. Тери постави стандарти, които малцина могат да достигнат. С отношение към тренировките, с дух за победата. Той е и ще остане завинаги легенда. Най-успелият капитан в цялата история на “Челси”. Знам, че завинаги “сините” ще са неговият клуб.

Франк Лампард, бивш халф на “Челси”

 

Почти невъзможно е да му се намери заместник

Изключително, дори невъзможно е да се намери заместник на Джон Тери. Той е постигнал невероятно много с “Челси”. Заедно с Бранислав Иванович и Джон-Оби Микел, които вече напуснаха, си тръгва. Те са легенди на “Челси”. Написали са историята на клуба и заслужават целия респект. Заедно с треньорския щаб и целия отбор ще се постараем да намерим техни заместници, които да заслужат местата си.

Антонио Конте, треньор на “Челси”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети