Джошуа се предаде на дебелака

Антъни Джошуа се прости с четирите си световни титли в тежка категория – на Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO), Международната боксова федерация (IBF) и Международната боксова организация (IBO). Британецът загуби с нокаут в седмия рунд от „резервния“ претендент Анди Руис-младши, американец от мексикански произход. Развръзката е най-голямата сензация на ринга след паметното поражение на Майк Тайсън от Джеймс Бъстър Дъглас през 1990-а.

А новият шампион беше неизвестен почти за никого извън САЩ и Мексико допреди месец. Той замени хванатия с допинг Джарел Милър, за да спаси галата в Ню Йорк, тъй като редица големи имена отказаха поканата на Ей Джей. А на ринга буквално принуди Джошуа да се предаде.

„Усещах, че той можеше да продължи и след това падане – разкри Руис след мача. - Но в такъв случай съм сигурен, че щях да го довърша. Реферът си свърши работата.“

Битката се оказа истински кошмар за досегашния шампион, който отново показа, че трудно се справя с ниски и маневрени съперници. Джошуа беше бавен и безидеен, докато активният Руис без проблеми го засипваше с удари от близка дистанция. В третия рунд британецът свали дебелака в нокдаун и сякаш беше на път към поредната си безпроблемна победа. Но Руис стана и веднага му върна жеста със светкавична серия и успя на два пъти да го свали до гонга. След този момент краката на Джошуа омекнаха, а ударите му вече нямаха познатата мощ. Така се стигна до седмия рунд, когато претендентът отново избухна и още два пъти прати шампиона на пода. Звездата се изправи, но беше видимо неадекватен. Опита се да изплюе предпазната гума, за да спечели време и попита екипа си кой рунд е, но реферът му отброи нокаут. „Какво?!“, заяде се без желание Джошуа, но покорно се оттегли в ъгъла и прие поражението.

То е първо в кариерата му срещу 22 победи (21 с нокаут). Руис пък стигна до световна титла от втория опит – през 2016-а той загуби по точки от Джоузеф Паркър пояса на WBO. Това остава и единственото му поражение досега, а новият шампион има още 32 победи (22 с нокаут).

Антъни иска незабавен реванш

Антъни Джошуа ще активира клаузата за незабавен реванш от договора за мача с Руис, за да си върне по най-бързия начин титлите. Британецът честити победата на новия шампион, но намекна, че резултатът от боя е случаен.

„Като не могат да се боксират с мен, търсят щастлив удар – заяви Джошуа, с което си навлече куп подигравки в социалните мрежи. - Той се би отлично и заслужава огромно уважение, но ще видим какво ще направи следващия път. Боксът е тежък спорт, но аз тренирам много. Аз съм боец и вече очаквам следващия мач.“

Ей Джей със сигурно няма отново да подцени съперника. Агентът му Еди Хърн вече планира нова среща в Кардиф, но Руис предупреди, че реваншът ще се състои според неговите условия. „Не се смейте повече на дебелото момче“, заяви новият шампион.

Уайлдър плюе, Фюри окуражава

Загубата на Антъни Джошуа доведе до куп реакции от светила в бокса, а най-любопитни бяха тези на Дионтей Уайлдър и Тайсън Фюри, които минават за другите двама топ асове в тежка категория. „Той не беше истински шампион, цялата му кариера се състои от лъжи и подаръци от съдбата – заяви американецът, който държи титлата на Световния боксов съвет (WBC). - Най-лошото нещо е да се откажеш сам.“

Краля на циганите, който пък е „линеен“ шампион, тъй като не е губил мач, след като спечели титлата, беше значително по-добронамерен. „Всички имаме възходи и падения – заяви Фюри. - В тежка категория това може да се случи. Почини си, възстанови се и се върни отново.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт