Джо Байдън - Фаворитът срещу Тръмп

В момента водим битка за душата на нашата нация - и Доналд Тръмп е отрова за душата ни. Трябва да го изкараме от Белия дом. Това написа в понеделник сутринта (европейско време) в профила си в социалната мрежа “Туитър” бившият вицепрезидент на САЩ и кандидат за номинацията на Демократическата партия за претендент за поста държавен глава Джо Байдън.

Предизборният слоган дойде няколко часа преди официално социологическо проучване на телевизия Си Ен Ен да покаже, че седмица след успеха му по време на т. нар. Супервторник на 3 март, Байдън вече има двуцифрена преднина пред опонента си, независимият сенатор от щата Върмонт Бърни Сандърс в предпочитанията на избирателите на партията. Петдесет и седем процента от регистрираните гласоподаватели са заявили подкрепата си за бившия вицепрезидент, срещу едва 36 за Сандърс.

Проучването идва, след като последната жена в напреварата, Елизабет Уорън, обяви миналата седмица, че прекратява кампанията си, заради изключително слабото си представяне по време на “Супервторник”-а, когато завърши на трето място зад Байдън и Сандърс дори в щата, от който е избрана за сенатор - Масачузетс. С което съревнованието официално се сведе до двамата над 77-годишни мъже - всеки от които претендент след президентските избори през ноември да е най-възрастният нов наемател на Белия дом в историята на американската демокрация. И това, след като в началото на вътрешната кампания за номинацията на демократите миналата година, кандидатите бяха над 20 - друг исторически рекорд.

Триумфът на Байдън на “Супервторник”, когато от 14-те щата изпусна в полза на Сандърс само три, с най-голямата плячка, Калифорния за съперника му, бе последван от лавина от официални изявления на подкрепа от бивши съперници, сред които големите изненади в цялата надпревара - бившия кмет на град Саут Бенд, щата Индиана Пийт Бутиджидж и сенаторът от Минесота Ейми Клобушар. Официалният претендент за мястото, заето от Байдън в сърцата на умерените демократи срещу Бърни Сандърс, милиардерът и бивш градоначалник на Ню Йорк Майкъл Блумбърг безславно напусна състезанието, след като инвестира над 500 млн. долара собствени средства в рекламна кампания за кандидатурата си.

Което пък неминуемо се превърна в повод за президента на САЩ Доналд Тръмп веднага да се присмее в “Туитър” на “малкия Майк” за “големия провал”. И да събере очите на политическите наблюдатели като поздрави Джо Байдън за “успешното му завръщане” в състезанието. Което на фона на цялата истерична сага с импийчмънта на Тръмп, заради потенциална злоупотреба с власт, от страна на американския президент, с цел оказване на натиск върху Украйна, да разследва семейството на Байдън, като негов потенциален опонент беше, меко казано, смешно.

Но това е Тръмп в крайна сметка - човекът казал пред здравните си експерти че има “вроден усет да разбира от вируси”, и опитващ се да успокои нацията която води с изрази като “имаме красиви ваксини” по повод настоящата световна епидемия от Covid-19 и борбата с разпространението му в САЩ. Не подлежи на коментар.

Така или иначе за никого не е тайна, че с паниката около коронавируса, целият изборен процес в САЩ рискува да бъде сериозно нарушен. Както с вътрешнопартийния вот на демократите идните седмици, така и дойде ли време за реалните президентски избори през ноември. И страхът ще засяга колкото риска от разпространение между гласоподавателите, дръзнали да пристъпят до избирателните секции, толкова и конкретните кандидати за следващ президент на САЩ. Които, поради възрастовата си група, са в най-рисковият сегмент на потенциалните жертви на Covid-19, както показват данните по света. И това засяга колкото претендентите, толкова и действащият наемател на Белия дом - Доналд Тръмп, който “младее” с четири години на Байдън и Сандърс, едва на 74 г.

Но да не всяваме ненужна паника по повод следващия/настоящия лидер на единствената страна в Западния свят, която с всичките си претенции за първенец по “свобода” и “равенство”, не разполага с общо здравно осигуряване за гражданите си и да се върнем на титуляра на материала Джо Байдън. Най-вероятният претендент за поста на Доналд Тръмп на президентските избори през ноември тази година.

Джоузеф Робинет Байдън-младши е роден на 20 ноември 1942 г. в град Скрантън, щата Пенсилвания в католическо семейство, с преобладаващо ирландски корени, но израства в Делауеър. Завършва право в университета “Сиракюз” в средата на 1960-те, когато се впуска в политиката. Избран е от щата Делауеър и полага клетва като сенатор през 1973 г., където остава до 2008 г., когато е избран за вицепрезидент на САЩ, редом до Барак Обама.

 

Трети път за щастие

Настоящата кампания на Джо Байдън за номинацията на демократите за президентски кандидат не само не е първата, но и по себе си създава любопитна ирония. Когато Байдън решава за първи път да премери шансовете си през 1988 г., целите му са да бъде най-младият президент на САЩ от Джон Ф. Кенеди насам. Навремето потенциално срещу Джордж Буш-старши, който тогава в крайна сметка побеждава демократа Майкъл Дукакис. Двадесет години по-късно Байдън се лансира отново, но в крайна сметка се съгласява да се оттегли в полза на Барак Обама, който го убеждава да приеме вицепрезидентската номинация. Третият път може да е за щастие.

 

За него

Обречен от Сандърс

Ако Джо Байдън спечели номинацията на демократите, се опасявам че кандидатурата му е обречена. Обречена от поддръжниците на Сандърс, които от обида няма да гласуват; обречена от объркващо послание, без конкретно разпалващо съдържание; обречена от белези на недъгавост, които мнозина избиратели ще намерят за тревожни, а Доналд Тръмп ще експлоатира с жестока ефикасност.

Брет Стивънс, анализатор, “Ню Йорк Таймс”

 

Вицепрезидентът му ще е жена

Изборът на вицепрезидент се смята понякога за начин, по който да се балансира идеологически общата кандидатура и по този начин да излекува партията. Но ако Джо Байдън или Бърни Сандърс, разбира се, избере някого от противостоящото му крило, веднага ще бъде поставена под въпрос дълбочината на собствените му убеждения. И на второ място изборът, с почти абсолютно сигурност, ще е жена. Избирателите на демократите ще настояват за това.

Фред Хайт, редактор, “Вашингтон Поуст”

 

Сигналите са в негова полза

След убедителната му победа на първоначалните избори в Южна Каролина (б. р. - преди две седмици) Байдън получи публичната подкрепа от над 40 членове на Конгреса и щатски губернатори. В неделя от неговия щаб обявиха, че може да разчита и на тази на бившата си съперничка в надпреварата за номинацията на демократите, сенатора от Калифорния Камала Харис. Никой кандидат с толкова подкрепа и популярност на този етап не е губил номинацията досега.

Хари Ентън, коментатор, Си Ен Ен

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети