Джузепе Конте призова за солидарност за справяне с прилива на мигранти

Италианският премиер Джузепе Конте призова за солидарност със страната му, по-специално за справяне с прилива на мигранти, от трибуната на критично настроения Европейски парламент, предаде Франс прес.

Посрещнат враждебно от много от политическите групи в ЕП, Конте произнесе проевропейска реч, която обаче не бе лишена от критики по адрес на съюза.

Италианският премиер говори вчера на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург в рамките на поредица от дебати с държавните и правителствените ръководители на всички страни - членки на ЕС, с наближаването на изборите за ЕП през май.

"Европейският проект, изглежда, загуби от своята движеща сила", заяви Конте. Той изрази съжаление, че политиката на ЕС за справяне с икономическата криза "беше в служба само на икономиката", като по този начин "пропусна целта си".

Конте отбеляза, че европейската политика е загубила контакт със своя народ и се оказала "неспособна да разбере истинските нужди на общността", информира БТА.

Една от основните теми в дебата бе миграцията. Италия е една от основните "входни врати" за мигрантите, които се опитват да достигнат Европа през Средиземно море.

"Ние не можем да продължаваме да се заемаме с тези миграционни потоци при спешни случаи, необходим е структурен подход, за да имаме стабилно и ефективно решение", подчерта Конте. Той отново призова за създаване на механизъм за задължително преразпределяне на мигрантите между страните - членки на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа