Джулиан Асанж - Господин Уикилийкс

Джулиан Асанж – човекът, който побърка света с разкритията на основания от него сайт “Уикилийкс” - най-накрая бе арестуван. Или ако сме по-точни – продаден. В продължение на 7 години той се криеше в посолството на Еквадор в Лондон, но беше предаден от домакините си на властите. Странно или не, това стана малко след като южноамериканската държава получи кредит от 4,2 млрд. долара от Международния валутен фонд.

Историята на Асанж е пряко доказателство, че със службите на великите държави не трябва да се закачаш. Както се казва – разкритията крещят, империите си мърсуват. Ако направим съпоставка с друг скандален предател – Скрипал, разликата е, че полковникът от руското разузнаване продаде мръсните тайни на ГРУ, а Асанж разпространи мръсните тайни на ЦРУ. Втората разлика е, че ГРУ се опита да оправи случая с “Нвоичок”, а ЦРУ – чрез законен електрически стол... или инжекция, каквото там разпореди журито.

Битието на австралиеца предполага бунтарския му характер към институциите и авторитетите.

Той е наследник по майчина линия на шотландски и ирландски имигранти, които пристигат в Австралия в средата на XIX век. И точно от майка му е жегата и тревогата в неговото съзнание и подсъзнание.

Клер забременява от бащата на бъдещия световен хулиган, но бързо се разделя с този мъж, за когото рядко се пише. Джулиан е роден през 1971 година и получава фамилията на втория си баща – Ричард Асанж, който го осиновява, както се казва още в корема на Клер. Ричард е директор на пътуващ театър и момчето прекарва първите си осем години по друмовете на Австралия. Неспокойният дух на майка му и безпричинната й тревога я карат да напусне Ричард, за да се ожени за третия баща на Джулиан. Единственото важно наследство от този мимолетен брак е малкия брат на господин Уикилийкс.

Този конкретен трети съпруг се оказва член на агресивната секта “Семейството” на Енно Хамилтън Бърн. Членовете на тази секта дават новородените на основателя. Майка му, страхувайки се за съдбата на малкия си син, избира развода.

След това Клер и двамата й сина обикалят от град в град, от квартира в квартира. Джулиан не пада по-далеч от майка си и се жени на 18 години за някоя си Тереза. Ражда им се син, наречен Даниел, но се развеждат. Джулиан се бори за родителските права и няколко години детето живее при него, но след това палачинката се обръща. Днес Тереза и Даниел живеят някъде из Франция.

Джулиан има афинитет към програмирането още от тинейджърска възраст. На 16 годишен той вече има модем и започва да работи в мрежите, предшестващи Интернет, под името Мендакс (на английски Mendax). Арестуван е по подозрение за кражба на $500 хил. от сметките на “Ситибанк”. Разследването не потвърждава подозренията и оборудването за сърфиране му е върнато.

Джулиан става един от най-добрите хакери в света и към него се обръщат всякакви хора, които искат неудобни истини да излязат на бял свят. Той основава “Уикилийкс”.

Джулиан Асанж изпраща на “Гардиън”, “Шпигел” и “Ню Йорк Таймс” около 100 хил. документа с класифицирана информация за войната в Афганистан от 2001 г. Част от документите разкриват убийството на цивилни от американската армия. След публикуването на тези документи избухва международен скандал. В отговор Асанж казва, че на негово разположение са още около 15 хиляди други документа с класифицирана информация на Пентагона.

През октомври 2010 г. на страниците на “Уикилийкс” излизат и компрометиращи армията на САЩ документи за приключилата през август 2010 г. война в Ирак (2003).

След като беше арестуван оня ден в посолството на Еквадор, президентът Морено заяви, че страната му е отнела убеждището на Асанж, след като той многократно е нарушил международните споразумения относно вътрешнодържавната намеса.

“Той е един жалък хакер и разглезено дете”, заяви Морено.

Каквото и да говорят за него днес, Асанж преобрази света. Той разкри тайни, за които се подозираше, но които никога нямаше да видят бял свят без него.

През 2008 г. Джулиан Асанж е награден от “Амнести интернешънъл” за публикуване на материали за корупцията на управляващите в Кения. През 2011 г. списание “Тайм” го обявява в списъка на 100-те най-влиятелни хора в света. Правителството на Виртландия (интернет държавата) е предоставила гражданство на Джулиан Асанж в знак на подкрепа и признание за своите постижения.

“Вярвам в правото на общуване и неприкосновеността на историята, защита на личните данни за слабите и прозрачност за овластените”, казва Асанж.

 

Швеция не му понесе

За лична сигурност Асанж кандидатства за убежище в Швеция. През август 2010 г. е обвинен от шведската прокуратура в нападение и изнасилване на две шведки. Скоро обвинението в изнасилване е оттеглено, но по обвинението за нападение разследването продължава. Той смята, че е възможно Пентагонът да стои зад обвиненията в нападение и изнасилване, отправени за кратко срещу него с цел да се унищожи сайтът, поставящ американската армия в затруднено положение заради публикуването на поверителни документи.

 

За него

Той не е герой

Джулиан Асанж не е герой. Неприемливо е някой да се опитва да избяга от правосъдието, пред което той е изправен, за престъпления, в които е обвинен и да прави това толкова дълго време. Затова за мен той не е герой.

Джереми Хънт, външен министър на Великобритания

 

Аз съм в шок

Как можахте, Еквадор? Как можахте, Британия? Може би там имаха нужда да разсеят вниманието от глупавия им „Брекзит”. Аз съм в шок! А САЩ? Този отвратителен страхливец президентът на САЩ пък сигурно иска да угоди на привържениците си. Тръмп, ти си самовлюбен и жесток.

Памела Андерсън, модел

 

Арестът му е срамен

Снимките на посланика на Еквадор, който поканва тайната полиция на Великобритания да отиде в посолството, за да арестува издател на наградена журналистика от сградата, ще се окажат в историческите книги. Критиците на Асанж могат да се радват, но това е черен ден за свободата на пресата. Не трябва да съм съгласен с цялата журналистика на този човек, но вярвам, че той не трябва да бъде арестуван заради нея.

Едуард Сноудън

 

Това е грозно послание

Арестуването на Джулиан Асанж е предназначено да изпрати грозно послание до всички американци и журналисти: да бъдат тихи, да се държат покорно, да следват правилната линия на поведение. Или... ще платят цената, така както непослушния Асанж.

Тулси Габард, американски конгресмен

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети