„Диви разкази“ на Николай Хайтов с юбилейно издание

Талантливи ученици участваха в конкурс за оформление на книгата

Двойна премиера в БАН

Литературният шедьовър на легендарния български писател Николай Хайтов “Диви разкази” се завръща в ново юбилейно издание 50 години след първото си излизане от печат. Премиерата е тази вечер в БАН от 18.00 ч. Корицата и илюстрациите в книгата са от художничката Люба Дашинова, спечелила през 2014г. организирания от Фондация “ПАМЕТ” конкурс за оформление на прочутото произведение, проведен сред учениците от Национално училище за изящни изкуства “Илия Петров”.

Конкурсът тогава се проведе по случай 95-годишнината от рождението на академик Николай Хайтов.

“Идеята за това издание на “Диви разкази” дойде от любопитството ми , как днешните млади хора приемат книгата, писана преди 50 години. То е по-различно от останалите издания, тъй като е обърнато изцяло към младото поколение и е предназначено за изучаване на творчеството на Николай Хайтов в училищата”, разказва синът на писателя Здравец Хайтов.

На премиерата в БАН ще има изложба с постерите на десетте участници в конкурса, а освен това ще бъде представен и 12 том “Дневници” от събраните съчинения на на Николай Хайтов на издателство “Захари Стоянов”.

По-рано тази година в село Яврово бе организирано и творческо ателие Хайтов-Димовски за деца, където всички получиха новото издание на “Диви Разкази”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура