Див популизъм в Общинския съвет в Стара Загора води до голям финансов дефицит за дейностите в чистотата

На снмката: Кметът Живко Тодоров и водачът на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Диян Димитров

Групата на ГЕРБ в Общинския съвет в Стара Загора оттегли предложението за увеличаване на таксата за битовите отпадъци с 0,2 промила, заради див популизъм на техни колеги от други политически сили. Това стана ясно на пресконференция на кмета Живко Тодоров на 14 декември. В нея участваха общинските съветници от партията: Диян Димитров, Николай Диков, Дарин Петков, Боян Бабанов и Николай Николов.

„В резултат на запазването на размера на таксата, която в продължение на 7 години е 1,5 промила върху данъчната оценка на имота, дефицитът за дейностите по поддръжка на чистотата в общината ще стане 1,3 млн. лева. Това означава, че общината ще трябва да дотира тази дейност и да пренасочи парите от други планирани харчове. Например няма да има възможност да осигурим еднократна помощ за първо и второ дете. Ще се лишим и от ремонти, заложени в инвестиционната програма за 2020 г. 20% от разходите за сметосъбиране и сметоизвозване са за селата, а приходите от тях - едва 6%” – заяви кметът на Стара Загора. Той и общинските съветници от ГЕРБ уточниха, че предложението за увеличаване на такса смет в цифрово изражение е не повече от 2 лева на месец за домакинство. Предложението би намерило подкрепата на 28 общински съветници при евентуално гласуване, но групата на ГЕРБ го оттеглят не под натиск, а заради проявен див популизъм от страна на общински съветници от други политически групи.

„Няма да допусна да зависим от един – двама общински съветници при вземането на решения” – заяви Живко Тодоров. Той призова противниците на предложението да кажат откъде ще бъде компенсиран дефицитът от 1,3 млн. лева и как ще бъдат осигурени парите. Кметът припомни, че с избраната фирма за сметосъбиране и сметоизвозване, избрана след обществена поръчка, за последните шест години са спестени над 6 млн. лева. Също така представи сравнителна таблица по план сметките на няколко големи общини, според която разходите за чистота в Стара Загора са най-ниски. На жител средно се падат 85 лева за година.

Кметът отново подчерта, че увеличението се налага, за да се обезпечат качествено услугите в областта на чистотата, заради над двойното увеличение на минималната работна заплата за последните седем години, което води до повече средства за Фонд Работна заплата в Общината за тази дейност, и увеличението на отчисленията, които Общината ще плаща на Министерството на околната среда и водите през следващата година. „Всеки трябва да работи за града си без партизанщина и съм неприятно изненадан, че тя толкова рано дойде в Общинския съвет” – не скри разочарованието си Живко Тодоров.

Водачът на групата на ГЕРБ в местния парламент Диян Димитров заяви, че ще оттегли подписа си под предложението за отпускане на еднократна помощ за първо и второ дете, което е внесъл заедно с Методи Пенчев от местна коалиция „Народен съюз”.

От ВМРО - Стара Загора остро разкритикуваха поведението на няколко политически групи в местния парламент на Стара Загора и излязоха със следното обръщение: „След като голяма част от общинските съветници отказаха да се повиши такса смет без никакъв аргумент, благодарение на тях трудно ще бъдат намерени средства за програмата "Образована раждаемост", както и за фонда, предложен от ВМРО за стипендии за даровити деца. И нека попитаме Народен съюз, БСП, Алтернатива за Стара Загора и „рубладжиите” от Възраждане как виждат развитието на нашия град”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България