Дигата на река Чая край село Катуница е скъсана на няколко места

Дигата на река Чая край село Катуница, община Садово, е скъсана на няколко места. Жителите на Катуница са притеснени, тъй като помнят 2005 година, когато нивите им са били залети от придошлата река.

По думите на Здравков, проблемът с дигата е създаден преди две години от „Напоителни системи”. Техни служители са укрепвали коритото на реката и са правили просеки, като са изсипвали там големи камъни. След като са свършили укрепителните дейности, те не са възстановили дигата на местата, откъдето са минавали камионите. Останало е така. „Сега водата няма никакво препятствие, няма какво да я спре”, подчерта Димитър Здравков. Според него, трябва да бъдат направени дребни ремонти, за да се възстанови дигата.

Вече две години той и кметът на Катуница пишат писма до институциите – и до Областна служба „Земеделие” и до „Напоителни системи”, а резултат от това няма. „Миналата година дойде комисия, но все се оправдават, че чакат да им отпуснат пари”, каза Димитър Здравков. Притесненията на хората са ежедневни. Там има много дребни производители, които отглеждат зеленчуци. През 2005 година реката заля и унищожи цялата им продукция. Тогава бе залят и главният път Е-80, и ромската махала на Садово. Напълно е възможно това да се повтори, ако не се вземат мерки, опасява се Димитър Здравков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони