Дигитален човек сменя „Бронзовата къща“ в София

Комисията по култура в Столичния общински съвет одобри поставянето на артинсталацията „Един човек“ на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров в София. Произведението на Венелин Шурелов, спечелило конкурса по общинската програма „Навън“, ще бъде поставено временно и ще замени „Бронзовата къща“.

Творческият съвет на Столична община одобри предложението на 15-членна комисия, която избра "Един човек" сред 18 проекта. 12-метровата човешка фигура, покрита с LED екрани, ще излъчва случващото се около нея. Стоманената конструкция ще бъде покрита с 56 LED екрани. Визуалното съдържание ще включва кадри от ежедневието на площад „Ал. Батенберг“ и данни за София. Изображенията, които ще се генерират от компютърен алгоритъм ще представят отражение на града в реално време. Програма „Навън“ ще финансира проекта с 81 100 лв., а LED екраните ще бъдат предоставени от автора на Столична община за развитие на платформа за екранни изкуства.

Общинската програма „Навън“ стартира миналата година и цели поставянето на временни артинсталации на знаковото пространство на мястото на мавзолея. Творбите се избират с конкурс и в една година могат поставяни една или две творби една след друга.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България