Дидие Дешан - Футболният Шарл Перо

Малцина са легендарните футболисти, успели след края на активната си кариера да продължат със същия успех и в треньорския занаят. Един от тях е Дидие Дешан. Френският селекционер изведе родината си до титлата на мондиала в Русия. Така наставникът влезе в историята като един от тримата, спечелили отличието и като футболист, и като треньор. Двадесет години по-рано той бе капитан при първата титла на „петлите“. Същински автор на приказки като тези на сънародника му Шарл Перо...

deschamps

Дидие Дешан винаги е бил лидер. Роден е такъв. Цял живот е бил капитан на Франция. Още, когато е юноша до 14 години. През всички генерации на „петлите“ лентата неизменно е на ръката му. Започва в школата на аматьорския „Авирон Байон“, но бързо е забелязан от скаутите на „Нант“. Опорният полузащитник дебютира за „канарчетата“ в мъжкия футбол, където трупа нужния опит преди първия голям трансфер. В „Марсилия“ преминава през 1989 година. Там печели първо значимо отличие - Шампионската лига. Това е и единствената титла от турнира за френски отбор. Дешан пък се превръща в най-младият капитан, вдигнал трофея. Следва и първи трансфер извън родината, след като „Ювентус“ купува полузащитника през 1994 г. Като футболист сърцатият полузащитник печели Лига 1, три пъти Серия А, Купа на Италия, два пъти Шампионската лига, Суперкупата на УЕФА и тази на Италия, а в края на активната си кариера и ФА Къп с „Челси“.

d10

През 2001 година Дидие окачва обувките, за да сложи вратовръзка и да застане край тъчлинията в ролята си на треньор. Първият му отбор е „Монако“. Още през втория си сезон сезон клубът от Княжеството става вицешампион. На третата година от дебюта си на скамейката Дешан извежда „Монако“ до сензационен финал в Шампионската лига. По пътя „монегаските“ отстраняват първо „Реал“ (Мадрид), а след това и „Челси“. Финалът обаче е загубен с 0:3 от „Порто“ на Жозе Моуриньо. Утешителната награда е купа на Лигата. Малко след това френският специалист подава оставка, след като влиза в конфликт с ръководството. Следващото предизвикателство изглежда познато - „Ювентус“. Но моментът е повече от деликатен. Тимът току-що е изхвърлен от елита след шумния скандал „Калчополи“. В Торино Дешан има за цел да върне клуба по най-бързия начин в елита и го прави. Един от първите трансфери на треньора е на Валери Божинов. По това време родният талант е сред големите диаманти на Серия А. Нападателят идва под наем в „Старата госпожа“ от „Фиорентина“, но основната му роля е да влиза като резерва. След като успява да изпълни задачата си, Дешан подава оставка, тъй като трудно намира общ език с шефовете.

deshamps23

Следва двугодишна пауза преди да се завърне в родината си и да поеме „Марсилия“, където минава част от кариерата му като играч. С тима от Лазурния бряг става шампион след 18-годишна пауза. Печели и купата на Лигата на три пъти, а през 2012 година извежда отбора до 1/4-финал в Шампионската лига за пръв път от 1993 година. Така през лятото на същата година Дешан се оказва най-подходящ за овакантеното от Лоран Блан място начело на Франция. През 2014 година „петлите“ играят 1/4-финал на мондиала в Бразилия, но това е само началото. Две години по-късно тимът достига до финал на домашното европейско първенство. Двубоят обаче е загубен от Португалия с 0:1, а разочарованието е огромно.

През цялото време критиките са неизменна част от работата на селекционера. Но те не го отказват. Федерацията му гласува доверие, за да дойде големият успех на Мондиал 2018. В Русия Дешан доказа, че вече е изграден опитен наставник. Той не взе най-добрите възможни играчи, а тези, с които Франция ще изглежда като завършен отбор. Пренебрегна опитния Карим Бензема, защото нямаше да свърши черната работа, с която се нагърби Оливие Жиру. А това се превърна в едно от гениалните му решения. Нападателят на „Челси“ загърби личните си интереси, за да осигури нужната свобода на Килиан Мбапе и Антоан Гризман. Опитният таран така и не отправи нито един точен удар към противниковата врата, но явно такъв е бил планът на Дешан. Вместо това Жиру препращаше високите топки към своите съотборници, ангажираше защитниците на съперника, за да може Мбапе и Гризман да атакуват от дълбочина.

В групите Франция не изглеждаше солидна, но после дойдоха елиминациите, а „петлите“ бяха преобразени. С прагматична игра и фантазия в атака, тимът на Дешан помете по пътя си последователно Аржентина (4:3), Уругвай (2:0) и Белгия (1:0), за да стигне до мача за трофея. На „Лужники“ Франция бе с класа над Хърватия при все, че играта на някои опитни бойци не спореше. Победата с 4:2 осигури втора титла в историята на Франция, а Дешан отново бе в основата на успеха...

 

Обеща да остане

След големия триумф в Москва, селекционерът Дидие Дешан обеща да остане начело на Франция.

„Няма да постъпвам като Еме Жаке, който след титлата през 1998 година си тръгна – обясни треньорът на „петлите“. - Бях взел това решение още преди началото на мондиала. Сега ще изчезна за няколко седмици, после отново ще се виждаме.“

А първият мач на новия световен шампион е през септември срещу Германия, носител на трофея от 2014 година. Срещата е част от новосформирания турнир на Нациите.

 

За него

Не е лесно да се работи с него

Не е лесно да се работи с него, ако усеща, че не контролира всичко, ще си тръгне, както направи в “Ювентус” и “Марсилия”. Хората казват, че е прагматичен и предполагам, че това е вярно. Стреми се да извлече най-доброто от всяка ситуация, без значение какво се е случило. Способен е да слуша своите играчи. Разбира се, има разлика в поколенията, но той е достатъчно умен, за да го преодолее.

Марсел Десаи, световен шампион с Франция от 1998

 

Решението му за Бензема е абсурдно

За мен не е нормално, че Карим Бензема не бе на световното. Той е един от най-добрите в света. Спечели Шампионската лига и играе за клуб от ранга на “Реал” (Мадрид). Ако решението на Дешан е, защото Бензема не е достатъчно добър, тогава треньорът не трябва да е на Мондиала за сметка на играча. Лесно е. Намирам за абсурдeн избора, който направи селекционерът. Ако искаш да печелиш, трябва да взимаш победители, а френският нападател е именно такъв.

Златан Ибрахимович, легенда на Швеция

 

При него Франция отново изглежда страхотно

Дешан върши страхотна работа. Играл съм с него и знам на какво е способен. Не знам под каква звезда е роден, но той беше първият французин, който вдигна Купата на европейските шампиони като капитан на роден отбор. После вдигна и Световната купа, както и европейската. “Олимпик” (Марсилия) не беше печелил титла откакто бе играч, но той се завърна като треньор и ги направи шампиони. Стигна финала на Шампионската лига с “Монако”. Под негово ръководство Франция отново изглежда страхотно.

Тиери Анри, френска футболна легенда, помощник-треньор на Белгия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят