Диего Форлан - Гурбетчия

На достолепната за футбола 40-годишна възраст уругвайският голаджия Диего Форлан обяви края на своята кариера. Спортното дълголетие на един от най-добрите реализатори на нашето време дава надежди на всички ветерани, че могат да отложат пенсионирането си.

През тази година няколко големи футболисти окичиха обувките на пирона. Испанският голмайстор Фернандо Торес го направи на 35 г. Холандският нападател Робин ван Перси - на 36 г. Чешкият вратар Петер Чех - на 37 г. Испанският маестро Шави - на 39 г. Диего Форлан надмина всички тях, като остана в игра до 40-ата си година. Уругваецът постигна зашеметяваща кариера, преминала през 8 държави и някои от най-големите клубове в света. Нападателят вкарваше голове на професионално ниво повече от две десетилетия и остави ярка диря във всички отбори, чиито екипи е носил. Той е легенда в своята родина, макар че е играл там само един сезон и то късно - когато е вече на 36 г., иначе цялата му кариера е преминала в гурбет.

Диего Форлан Корацо дебютира като професионален футболист в Аржентина. Тази професия му е предначертана от съдбата, защото баща му Пабло Форлан и дядо му Хуан Карлос Корацо са били национални състезатели и са печелили Копа Америка. С такива гени в кръвта си младият Диего показва талант в бораването с топката, но изненадващо за семейството първоначално се насочва към тениса. Решаваща за бъдещето му се оказва семейна трагедия, която се случва със сестра му Алехандра. Тя остава инвалид едва 16-годишна след тежка автомобилна катастрофа. В тежкия момент великият Диего Марадона подпомага семейството - и морално, и финансово. За да преодолее шока, Форлан е изпратен от родителите си във Франция, където бившият румънски футболист с унгарска кръв Ласло Болони като мениджър му помага да започне проби в „Нанси”. Клубът обаче не го одобрява.

Като тийнейджър той дебютира с екипа на аржентинския „Индепендиенте”, за който вкарва 37 гола в 80 мача. Талантът му е забелязан от Европа и през 2002 г. Форлан е продаден на „Манчестър Юнайтед” за 11 млн. евро. Тогава нападателят е с единия крак в „Мидълзбро”, който предлага същата сума, но на траншове. Мениджърът на „червените дяволи” сър Алекс Фъргюсън е готов да плати парите наведнъж и така печели наддаването.

Стадион „Олд Трафорд” не се оказва най-щастливото работно място . За две години той изиграва 63 мача и вкарва 10 гола за „Манчестър Юнайтед” - твърде малко и за голям нападател. Феновете обаче го обичат заради сърцатата игра и най-вече за двата му гола при победа над „Ливърпул” в бърлогата на врага - „Анфийлд”. В Англия той става шампион, като печели също купата и суперкупата на страната. Откъм отборни трофеи това е най-богатият период за Форлан, в чиято визитка личат още няколко клубни титли - на Уругвай с „Пенярол” (2016 г.), на Хонгконг с „Киче” (2018 г.), както и купата „Интертото” с „Виляреал” (2004 г.), плюс спечелените Лига Европа и суперкупа на Европа с „Атлетико” (2010 г.). В победния финал на Лига Европа той вкарва двата гола за 2:1 срещу „Фулъм” (след продължения).

Още по-силни години за Форлан започват с трансфера му във „Виляреал” през 2004-а. Още в първия си сезон там уругваецът нанизва 24 попадения, с които печели голмайсторската корона на Испания и разделя „Златната обувка” за най-добър реализатор в Европа с французина Тиери Анри.

През 2007 г. златното момче Фернандо Торес напуска „Атлетико” (Мадрид) в посока „Ливърпул”, а за негов заместник е определен именно Форлан. Той формира силна нападателна двойка със Серхио Агуеро и вкарва 23 гола още в дебютния си сезон. На световното първенство през 2010 г. в Южна Африка уругвайският национален отбор завършва на четвърто място, Диего става голмайстор и е избран за най-добър играч на мондиала, както и за автор на най-красивото попадение. На следващата година Форлан повтаря постижението на своя баща и на своя дядо, печелейки Копа Америка, а също се превръща в рекордьор по голове за Уругвай с 32 попадения, реализирани в 112 мача.

Европейското приключение на уругваеца завършва с един сезон в „Интер”, където на 32 години трябва да замени продадения голмайстор Самюел Ето’о. Само 2 гола в 22 мача за италианския отбор не са достатъчни и Форлан отива в бразилския „Интернасионал”. Гурбетът му продължава с кратък гастрол в Япония с екипа на „Серезо” (Осака). Кратък е и престоят му в клуба на неговото детство - „Пенярол”. Само в този период уругваецът играе в своята родина, цялата му останала кариера преминава зад граница. На финалната права той се изявява в първенствата на Индия и Тайланд.

 

Разказа с детайли как Фъргюсън окървави Бекъм

Диего Форлан разкри с най-малките подробности легендарния инцидент в съблекалнята на „Манчестър Юнайтед”, при който треньорът Алекс Фъргюсън разкървави главата на звездата Дейвид Бекъм. Няколко месеца по-късно капитанът на английския национален отбор бе продаден на „Реал” (Мадрид).

„Случи се през 2003-а година, когато „Арсенал” ни победи с 2:0 на „Олд Трафорд” за купата на Англия - разказа очевидецът Форлан, който тогава е в „Манчестър Юнайтед”. - Фъргюсън започна да се кара на Гари Невил, че не е опазил Робер Пирес. Започна да упреква и Бекъм, че не е покривал Невил. Бекъм отвърна и започнахме да чуваме обиди между него и треньора. Всяка обида беше все по-тежка. Фъргюсън се обърна и помислихме, че кавгата е свършила. Тогава Бекъм пак каза нещо. Сър Алекс изненадващо се завъртя, видя една обувка на пода и я ритна към Бекъм. Тя го удари по главата и му разкървави веждата. Боят между двамата висеше на косъм, но Рой Кийн и Рууд ван Нистелрой успяха да ги разтърват.”

 

Феновете винаги ще го обичат

Има една песен, която запалянковците на „Манчестър Юнайтед” често пеят на стадиона. В нея те прославят Диего Форлан за два негови гола, с които отборът победи „Ливърпул” като гост. Малко футболисти се радват на такова признание от страна на привържениците. Но след като им е донесъл толкова радост срещу стария съперник, те винаги ще го обичат. Уругваецът ще бъде запомнен като един от най-добрите нападатели.

Гари Невил, бивш капитан на “Манчестър Юнайтед”

 

Да играем заедно бе сбъдната мечта

Диего Форлан е по-голям от мен с 8 години. Когато получих възможност да играя заедно с него в националния отбор на Уругвай, за мен беше сбъдната мечта. Той е един от моите идоли, на които винаги съм се възхищавал. Беше ми едновременно учител и приятел. Най-точно казано - мой по-голям брат. За футбола в Уругвай и по света Диего винаги ще бъде легенда. Нека по-младите играчи гледат по-често головете му, за да се вдъхновяват за големи победи.

Луис Суарес, съотборник и наследник на Форлан в националния тим на Уругвай

 

Беше най-добрият в света

Като бразилец го казвам с болка в сърцето, но Диего Форлан беше най-добрият футболист на световното първенство през 2010 г. в Южна Африка. Боли ме, защото имах надежди Бразилия да постигне нещо голямо на това първенство с играчи като Робиньо и Кака, но нашият отбор отпадна на четвъртфинал срещу Холандия, а уругвайците станаха четвърти в света и всички говореха за тях. Ако имахме в състава си голмайстор като

Форлан, може би съдбата ни щеше да е друга.

Кралят на футбола Пеле

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети