Диляна Матеева представи колекция "Женски правила"

Младата дизайнерка Диляна Матеева представи своята най-нова колекция „Женски правила“ (“Lady’s rules”) за сезон есен-зима 2019-2020 по време на пресконференция в Пресклуб БТА. Проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, който беше водещ на събитието, в самото начало подчерта последователния и убедителен начин, по който Диляна Матеева навлиза в модното пространство.

Дизайнерката на модния бранд Art.Look сподели за своето творческо вдъхновение и посланията, заложени в предложенията й за есенно-зимния сезон, като акцентира на авторските рисунки, характерни за стила й. Тя съобщи, че колекцията ще бъде показана през месец декември по време на ревю-спектакъла на „БГ модна икона 2019“, организиран от Академията за мода.

Музи на Диляна Матеева са две силни дами, борещи се за равноправието на жените – Симон дьо Бовоар и Олимпия дьо Гуж. Техните смелост, непокорство и борбен дух са пренесени в облеклата чрез ръчно рисувани портрети на женски лица, изобразени посредством техниката суха четка. Ликът на Симон дьо Бовоар е нарисуван чрез смесване на техники – принт и рисуване. Колекцията на „Женски правила“ съчетава практичност и елегантност с бунтарство и свобода. Непокорството и силата на женския дух са интерпретирани чрез разчупени линии на силуета, драперии и контрастиращи в почти всяка дреха цветове. Базисни за колекцията са четирите цвята: бежов, син, бял и червен. Материите включват кашмир, вълна, еко кожа и памук.

[modula id="3422060"]

Според Петя Джукелова, която познава работата на Диляна Матеева и е преподавател в Националната художествена академия: „Диляна е продуктивен творец, който винаги търси някаква провокация, бори се и отстоява качествените материали.“ Относно колекцията, Петя Джукелова акцентира на „нежната женственост“ в кройките, заимствани от мъжкия гардероб и по-специално гащеризоните и саката, които са представени в дамски вариант.

Лице на колекцията е носителката на титлата Best Model of the World – Ива Атанасова, която откри дефилето и представи част от облеклата заедно с моделите Никол Предьова и Катерина Слугина. Сред представените аутфити бяха няколко сета, съчетани с бяла тениска с лика на Симон дьо Бовоар – класическа червена кожена пола и прав гащеризон с тиранти, изработен от еко кожа, при който в горната част също е изобразено женско лице. Друг сет включва класическо право сако, напомнящо кройката на мъжко с акцент в гърба – ръчно рисувано женско лице в стил Сюрреализъм. Сакото е съчетано с кожен панталон тип банан с висока талия. Показан беше и червен кожен гащеризон с ревер с контрастиращи сини джобове, разположени хоризонтално и вертикално, с ефектен А-хроматичен портрет на женско лице. Сред кройките от дамския гардероб е кожена рокля, съчетаваща силуетите на класическата права пола и на нестандартната А-симетрична разкроена пола, като в горната част на роклята частично, ръчно е нарисувано женско лице.

От връхните дрехи в колекция „Женски правила“ Диляна Матеева показа вталено кашмирено палто с висока яка и S-образно закопчаване, което проследява извивките на тялото и акцентира талията, а нежна цепка подчертава краката. Друго вталено късо кашмирено палто с висока яка, която издължава шията беше съчетано с памучен панталон тип банан в цвят бордо. Диляна Матеева представи също бежово кашмирено яке, напомнящо кройката на мъжка риза, с контрастиращи ръкави, ревер и джобове в цвят бордо. Якето е съчетано с панталон тип банан в същият цвят с няколко акцента – силно контрастиращи обемни жълти джобове и подредени, като перлена огърлица около женската шия жълти копчета, които подчертават високата талия. На финала дизайнерката показа кашмирено палто с висока яка и ефектен подвижен шлейф, който е монтиран в задната част на палтото, като подчертава извивката на талията и краката. Диляна Матеева лично демонстрира свалянето на шлейфа, при което се запазват копчетата, подредени като мъниста около талията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл