Димитър Макриев: Първите 30 минути в Кипър ще са критични

Димитър Макриев е нападател с богата визитка. Бившият национал на България е играл в редица първенства, сред които и това на Кипър. На Острова на Афродита опитният играч носи екипа първо на „Неа“ (Саламина), а по-късно и на „Ермис“. През сезон 2015/16 таранът стана голмайстор на шампионата с 19 попадения. Освен това 35-годишният футболист има и два престоя в „Левски“. Пред „Труд“ той даде интервю за предстоящия сблъсък на „сините“ с кипърския АЕК (Ларнака).

- Митко, здравей. На твоя бивш отбор „Левски“ предстои гостуване на АЕК (Ларнака). Какъв съперник е кипърският отбор?

Това е сериозен тим, който през последните 5 години неизменно е в топ 3 в елита. През този период създаде много проблеми на АПОЕЛ, но малко не му достига, за да вземе титлата. Винаги играе силно срещу гранда от Никозия и печели част от дербитата, може би му липсва вяра и малко късмет. Иначе не е тайна, че работят по испанска методика. Имат може би десет футболисти от Испания, а същото важи за треньорския щаб и част от директорите на клуба. В отбора обаче има и двама македонци, много добри футболисти – Даниел Мойстов и Иван Тричковски. АЕК е сериозен отбор, вижда се, че има успехи в Европа. „Левски“ трябва да подходи максимално сериозно за тези две срещи.

- Какво трябва да знаят „сините“ за тима от Ларнака?

- Не е непреодолим отбор в никакъв случай. АЕК няма да тръгне да се защитава срещу „Левски“. Обича да се надиграва със съперника, така че пред „сините“ ще се откриват възможности за гол. Но в първия мач АЕК ще атакува 90 минути, такава им е философията.

- Има ли разлика между този тим на АЕК и онзи от предната кампания, играл с „Лудогорец“ в групите на Лига Европа?

- Не, кой знае каква съществена разлика няма. Отборът има изграден гръбнак от футболисти, които играят заедно вече няколко сезона. Не прибягват до големи селекции, взимат по 2-3 нови. Това лято се отказа централният защитник Катала, който беше на 39 години. Това е друга характерна черта за тях – в топ 5 са на най-застаряващите отбори в Европа.

- Медиите в Кипър не бяха много въодушевени от играта на тима срещу молдовския „Петрокуб“. Гледа ли тези мачове?

- Не, нямах тази възможност, но следях резултата в интернет. Факт е, че победиха минимално с по 1:0 и в двете срещи, но мач с мач не си прилича, както се казва. Сега ще е различно, защото „Левски“ е голямо име и интересът към двубоя не е малък. Мотивацията в четвъртък ще бъде различна от тази срещу молдовския съперник.

- Мачът в четвъртък ще се играе от 18.30 часа. Как се отразяват подобни метеорологични условия на организма на футболист, който не е имал необходимия период за адаптация?

- За жалост температурите се очаква да бъдат между 38 и 40 градуса. Има и доста влага. Много от отборите, които гостуват в Кипър, трудно се климатизират или изобщо не успяват. Просто условията са много различни и това се превръща в скрито оръжие за домакините. От „Левски“ само Живко Миланов няма да има такива проблеми, защото той игра дълго време в АПОЕЛ. По мое мнение на „сините“ ще им бъде най-трудно първите 20-30 минути, после организмът привиква, а през второто полувреме температурите малко ще паднат. Играл съм такива мачове и знам какво е – в началните минути е най-тежко, не ти достига въздух. Много сериозни отбори са гостували в Кипър през годините и въпреки сериозната класа, с която са разполагали, не са успявали да я покажат поради тези причини. Бившият ми отбор „Ермис“ дори бе избрал 15 часа за начален час на мач с „Йънг Бойс“. В крайна сметка обаче швейцарците бяха съумели да вкарат ранни голове и да решат мача.

- Кой футболист можеш да изтъкнеш от състава на домакините?

- Определено това е нападателят Иван Тричковски. Мисля, че вече е със статут на легенда в клуба, където играе от 4-5 сезона. Много добър футболист е. Приятели сме и го чакам в България за втория мач.

- Какви са феновете на АЕК. Може ли да се стигне до сблъсъци между българи и кипърци?

- Не, не. Привържениците на АЕК са с европейски манталитет, няма я тази ултрас култура, която се наблюдава сред феновете на АПОЕЛ, „Анортозис“ и „Омония“. Не мисля, че ще има проблеми.

- Ще бъде ли стадионът пълен?

- Ако отпуснат половината билети на левскарите, да (смее се). Може би ще се напълни, но е факт, че има много българи в Кипър, които ще искат да гледат „сините“. Дано дадат повече билети за тях, за да има добра атмосфера. Иначе стадионът не е и толкова голям, може би около 10-12 хил. седящи места.

- Кое според теб ще реши изхода от сблъсъка между „Левски“ и АЕК за крайния победител?

- Напред ще продължи отборът, който покаже по-добър турнирен дух. Тактическият сблъсък ще бъде решаващ. Казах вече, че АЕК не е тим, който се защитава, така че очаквам резултатни срещи, а „Левски“ да се вкара в първия мач. Видяхме колко умно играха „сините“ срещу „Ружомберок“. Петър Хубчев направи така, че отборът да действа рационално и това им донесе резултат.

- Спомена Хубчев, как видя този нов „Левски“ в първите му мачове от сезона, въпреки че говорим по тази тема на всеки 6 или 12 месеца?

- За жалост в България е така. Сменяме често по 15-20 играчи, тръгват си треньори. Даден отбор играе силно три мача, на четвъртия загуби и каруцата се обръща. Харесва ми, че сега в „Левски“ има повече българи, залага се и на момчета от школата. Това е пътят. Може отборът да не постигне веднага успехи, но се вижда, че има родни играчи и таланти, които се представят не по-лошо от някои скъпоплатени чужденци. За какво трябва да се дават такива пари за нови попълнения, когато имаш момчета в школата, които играят на същото ниво?

- А от чужденците кой ти прави впечатление?

- В тези първи три-четири мача това определено е Давиде Мариани. Миналият сезон не ми направи някакво по-особено впечатление, но сега започна ударно и не е само заради головете. Хареса ми как изнася топката и преливането му от една линия в друга.

- А като титуляр вече започна да се налага Станислав Иванов, с който играхте в онзи юбилеен мач срещу „Лацио“ през 2014 година...

- Още тогава се виждаше, че има талант и носи ДНК-то на „сините“ в себе си. Просто трябва да му се дава шанс. Вижда се, че когато изигра серия от мачове, натрупа самочувствие и започна да се представя добре. Но у нас нямаме търпение за такива неща. Пускаме младите за два-три мача и след това ги вадим от състава, защото не играят силно. Трябва да им се дава време и шанс, да натрупат самочувствие и да покажат това, на което са способни. Илия Димитров също има качества. Следя го от години, а и сме играли заедно. И той, подобно на Стаси, носи левскарското в себе си. Трябва търпение.

- Как се развива твоята кариера?

- В момента съм свободен агент, за последно играх в кипърския „Ермис“. Сега чакам ново предизвикателство. Искам да играя още 2-3 години. За момента съм здрав и това е най-важното. Дали ще се върна в България, или ще продължа в Кипър, времето ще покаже.

- Разочарован ли си след престоя в „Арда“? Беше водещ играч и голмайстор, а си тръгна изненадващо от Кърджали.

- В „Арда“ отидох заради Елин Топузаков. Отборът имаше проект, за който се радвам, че постига резултатите и вече е в Първа лига. Тогава направих компромис, приемайки да отида във Втора лига, но не съжалявам. В крайна сметка се разделихме по взаимно съгласие. Моето желание бе да работя с Елин Топузаков, с който се познавах от дълги години. Радвам се, че сега клубът е в елита.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ