Димитър Маргаритов, КЗП: Светофарните етикети са добър ориентир за потребителите относно качествата на хранителните продукти

Според председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов идеята за въвеждането на т.нар. „светофарни етикети“ на хранителните продукти е добра, тъй като те ще ориентират хората кои от съставките са в допустимите и кои в малко по-рискови зони, коментира пред БНР.

Коментарът е по повод предложената от мултинационални компании светофарна система в етикетите на храните и напитките, която се изразява в цветни кодове със знак за внимание при означаването на количеството хранително вещество спрямо порцията. В случай че съдържанието на дадена хранителна съставка, като сол, захар, мазнини, надвишава препоръчителната дневна доза, стойността ще бъде оцветявана в жълто или червено спрямо количеството. Когато то е по-ниско, цветът ще бъде зелен.

„Тези, които не споделят напълно коректността на този механизъм, твърдят, че обикновено става въпрос за 100 грама или 100 мл, а не за обичайната порция, която се приема от един потребител в рамките на деня, например. Но аз мисля, че този ориентир също е достатъчно добър, защото всеки един би могъл да прецени за себе си на базата на съдържанието, вложените в дадения продукт количества и обичайния дневен прием, които и при сега действащите обозначения по етикетите се отразяват по един или друг начин.

Той отбеляза, че е интересно обстоятелството, че предложението идва от големите мултинационални компании на територията не само на Европа, а в целия свят. „Очевидно идеята надскача границите на Европа, Америка или дадена държава и регион“, посочи още Маргаритов. И изрази мнение, че макар на този етап нейното въвеждане да е на доброволен принцип, в България тя ще се случи.

„Приветствам тази идея и смятам, че е добре тя да бъде въведена по-скоро и самите потребители в практиката като я тестват ще имаме възможност да получим обратна връзка дали я одобряват и какви предложения биха имали за нейното развиване“, заключи Маргаритов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България