Димитър Маринов-Пищова - Чешитът-бохем

Димитър Маринов - Митьо Пищова

Димитър Маринов, по-известен като Митьо Пищова, пак се изпъчи под прожекторите. Шоуменът реши да създаде допълнителна суматоха в предизборната надпревара и публично обяви, че се кандидатира за кмет на Велико Търново.

Едрият зевзек крачеше по обяд в понеделник по центъра на старата столица награбил солиден свитък от документи и шумно се хвалеше, че е успял пръв да се регистрира за предстоящата надпревара. Тази инициатива не му е за първи път. На местния вот през 2007 г. той бе сред мераклиите за поста на управник и събра близо 600 гласа. През 2015 г. спечели подкрепата на 1800 души. Година по-късно пък се пробва за президент, но резултатите бяха плачевни като в секцията, в която самият той гласува бяха изброени само 3 бюлетини в негова полза.

Сдобил се е със славата на чешит, бохем, зевзек. „Реших да се кандидатирам за градоначалник, защото ме тегли носталгията и синята кръв. Мило ми е за болярите, които заслужават по-добро управление”, обяснява на висок глас Пищова. 63-годишният търновец поясни, че този път се впуска в предизборната битка с подкрепата на партия Българско национално обединение, а кампанията му отново щяла да премине под мотото: „Стига крадохте! Обичайте народа си!”.

Пищовът е приготвил и листа с един единствен общински съветник-самият той. Подчертава, че залага на славата си на „Любимец на народа”, за да привлече гласове.

„В банковата си сметка нямам пари, но пък имам заможни приятели, които ще извадят пачки за мен. На предишните избори сили ми вдъхваше покойният бизнесмен Петър Христов. Той беше моят бащица, защото цели 30 години ми е помагал. Сега като го няма, ще разчитам на други влиятелни хора. За рождения ми ден трима мои приятели ми направиха незабравим празник, като похарчиха в моя чест 10 000 лева. Купонът беше в Несебър и завърши с пищна заря”, разказва Димитър Маринов.

Твърди, че ще печели народната любов с почерпките по време на предизборните си обиколки, които ще стартират от Старческия дом във Велико Търново. „По време на кампанията ще нахраня бедни, инвалиди, пенсионери и сираци с 5000 кебапчета и 5000 хляба. Ще раздам 5000 лимонади и 5000 вафли. Голямо шоу ще направя. На бабите лекарства ще купя. Ще обходя 26 села и навсякъде ще ме следва цигански оркестър от Лясковец. Аз кмет няма да стана, но поне компромати ще пръсна срещу опонентите си. За първи път ще играя за себе си”, заканва се Пищова.

Местният колорит дори се похвали, че ще обикаля кварталите на старата столица с файтон. „В момента лъскам познатата на търновци каляска, в която ще впрегна охранен жребец”, изтъква Пищова. Чешитът е убеден, че ще получи подкрепата на поне 3000 избиратели.

„Роден съм на 15 август на гробището в Батак и над мен бди Богородица. Навръх Гергьовден съм се женил пет пъти и Свети Георги ми е покровител. Живях като бохем, но през последните години преживях 4 инфаркта”, оплака се Пищова. Мъчели го и куп съпътстващи заболявания като диабет, хипертония, травма на гръбнака и дори хронична бъбречна недостатъчност. Заради сериозни проблеми със сърцето пък се наложило да му направят 4 байпаса.

„Имам 35-годишен стаж като служител в Общинската управа и към някогашния „Балкантурист” във Велико Търново. Сега обаче едва преживявам с пенсия от 110 лева, заради 90% инвалидност. Навремето карах най-скъпите коли, имах най-красивите жени, живеех в невероятен лукс, по цял ден киснех в джакузита. Сам плащах предизборни кампании като кандидат за кмет на Велико Търново и раздавах на бедните кебапчета и вафли “, обяснява разпалено Димитър Маринов.

Не крие, че симпатизира на ГЕРБ. Твърди обаче, че е разочарован от днешната власт. „Разграбиха, разпродадоха, плячкосаха... В града парковете са с изпотрошени пейки, цветята изсъхнали, пешеходните пътеки избелели. Когато управлявах този сектор през периода 1983-1989, година имаше ред и сигурност. После към Окръжния съвет бях инспектор по търговията и тогава ударих рекорда с най-много съставени актове за нарушения. Работеше се честно и отговорно. Мъчно ми е за тези порядки и искам отново да бъдат въведени”, казва с нескрит патос Пищова.

И колкото да е смятан за изтъркан герой, Пищова не изневерява на традициите си. Смята за свещено числото „63”. Затова и номера на лекия му автомобил „Тойота” е 63-63, мобилният му телефон е със същите цифри, а и тази година е заформил 63-годишнина и е убеден, че е късметлийска.

За търновци обаче думите му звучат като изтъркана мантра и вече почти никой не го взема на сериозно. „Обидно е такъв човек да бъде допускан да участва в кампании и да превръща вота в цирк. Местни сеирджии му палят фитилите и го карат да се перчи пред медиите, а подстрекателите му се забавляват отстрани. Това е срам за нацията ни и за болярския град. Крайно време е да бъдат въведени психотестове за кандидатите за власт”, негодуват жители на Велико Търново.

 

Пази снимка с Карамански

Димитър Маринов-Пищова разказва, че има колоритно минало, но е с чисто съдебно досие. Бил е приятел и доверено лице на представители на родния ъндърграунд. Пази като скъп спомен снимка с Иво Карамански в дружеска прегръдка на софра. Казва, че никога не е близвал алкохол и не е запалвал цигара.

 

За него

Всеки има право да премери сили в предизборната надпревара

Не познавам лично Димитър Маринов. Може и приказките за него да са преувеличени и пресилени. Всеки, който не е осъждан и е психически здрав, има право да премери силите си. И ако заслужава да спечели гласовете и доверието на избирателите.

Венцислав Спирдонов, председател на Общинския съвет във Велико Търново

 

Играе за статуквото, няма кампания

Димитър Маринов играе за статуквото. Не може да се каже, че води някаква предизборна кампания. Търновци обаче станахме смешни с този човек. Старата столица вече се слави като нарицателно, че като се зададе кампания и Пищова се появява като мераклия за управник и то на историческата и духовна столица на България.

Петко Тюфекчиев, областен лидер на БСП във Велико Търново

 

Не е дори интересен, нито пък забавен

Никога не е имало значение неговото кандидатиране за кмет или за президент по време на кампании. Но преди време поне се смяташе, че е забавен. Сега вече на никого не е интересен!

Нейко Генчев, издател и общински съветник от ГЕРБ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети