Димитър Радев, БНБ: Премахнахме последната юридическа пречка пред присъединяването ни към ERM II

Снимка: Денислав Стойчев

С промените в Закона за БНБ България е отстранила последната юридическа пречка за присъединяването на страната към ЕРМ II. Това заяви Димитър Радев, управител на БНБ, по време на среща на бизнеса с правителството. Измененията се правят, за да се премахне несъответствието в закона, допълни той.

„В края на 2019 г. юристите на ЕК откриха несъответствие между европейската правна рамка и българското законодателство. Нужно бе да се допълни текст в член 29, в който пише, че при одобряването на валутните курсове, след като сме член на EPM II, ще става по реда на европейската правна рамка. До края на тази седмица очакваме позитивно становище oт Европа“, допълни още той.

БНБ няма право на законодателна инициатива, именно заради това предложението дойде от група народни представители на чело с Менда Стоянова.

„България е близо до присъединяване към валутния механизъм“, увери още той. "Присъединяването на България ще стане при сегашния валутен курс, а валутният борд ще бъде отменен в момента, в който страната се присъедини към Еврозоната. По този начин са влезли и балтийските страни, каза още Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси