Димитър Стоянов: Няма теч на класифицирана информация

Няма нераглементиран достъп до класифицирана информация, буквата на закона се спазва строго. Това каза пред БНТ главният президентски секретар Димитър Стоянов. Той напомни, че се занимава с класифицирана информация от 30 години и като началник щаб на военновъздушните сили има достатъчно опит да борави с класифицирана информация. По въпроса за избора на нов тип боен самолет той отбеляза, че решението трябва да е и експертно, и политическо, както и че управляващите целят да дискредитират президента Радев.

Главният секретар на президента категорично заяви, че Румен Радев не е участвал под никаква форма в лобизъм при процедурата за избор на нов тип боен самолет за българските ВВС. Като доказателство той посочва доклад на Румен Радев, тогава заместник-командир на ВВС, в който се посочва, че изтребителят с най-добри качества е „Юрофайтър“, но трябва да се проведат консултации с всички участници в конкурса.

Димитър Стоянов заяви, че се подбират тенденциозно документи и се изпускат истини, за да се злепостави личността на президента.

„Има грандиозна лъжа - документите бяха представени частично и избирателно“, коментира той.

Той посочи, че комисията към НС е повдигнала важния въпрос за „критерия“ за плащане на новия тип изтребители, който според управляващите е дал основание да се декласира офертата за американските самолети F-16. Стоянов напомни, че в с американската страна е имало съгласие за вид разсрочено плащане.

По думите му завишаването на финансовата рамка за проекта - от 700 млн. на 1,5 млрд. лв. - е отговорност на тогавашния зам.-министър на отбраната Кюмюрджиев и сегашния депутат от ГЕРБ ген. Попов, които според заповедта на тогавашния военен министър Неколай Ненчев отговаряли за инвестиционната разход на проекта.

Димитър Стоянов подчерта, че реално критериите за избор на нова бойна летателна машина са три - бойна ефективност, ценова ефективност и продължителност на експлоатация. Той даде няколко примера със страни, където политическото решение е надделяло при избора на нов боен изтребител.

„Процесът е технико-политически. Военната експертиза си е казала мнението. При нас се очаква военната експертиза да излезе с политическото решение - с конкретен отговор. Самите политици трябва да кажат кой е той.“, коментира Стоянов.

Той подчерта, че няма опасност за националната сигурност във връзка с предполагаем теч на класифицирана информация, за който той категорично отрече.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България