Димитър Туджаров - Шкумбата - Вицшампион

На 6 т. м. всенародният любимец Димитър Туджаров, по прякор Шкумбата, отпразнува 65 години. Комикът го направи по изискан начин - като представи автобиография, озаглавена “Хумористично селфи”. По този случай даде парти в София лайв клуб, на което събра куп артистични приятели - Орлин Горанов, Кристина Димитрова, Роси Кирилова, Богдан Томов, Цветана Манева със съпруга си Явор Милушев и много други.

Не, в заглавието няма грешка - Шкумбата наистина е абсолютен шампион по...вицове. В едно интервю споделя, че знае 10 000 анекдота. Но това е било преди две години - сега може би са повече. Туджаров може да разказва безспирно вицове часове наред, при това без да повтори нито една смешка. Разказва как веднъж издържал 6 часа без прекъсване - по време на една сватба.

Верен на традицията, Шкумбата започна с виц за тъща представянето на своята първа книга : “Сладкодумен равин не продумва нито дума, въпреки че всички чакат с нетърпение думите му. Питат го какво става и той отвръща, че си е забравил ченето. Веднага му го носят и той говори час и половина, въпреки че обикновено проповедта му трае само час. Питат го защо е толкова дълга, а той отговаря - донесли сте ми ченето на тъщата!”

В анекдотичен дух е и обяснението на Туджаров защо се решил да напише автобиография:

“Много приятели написаха книги. Христо Стоичков - книга, Митко Бербатов - книга, Орлин Горанов - книга, вчера, прегръщам Татяна Лолова - книга, Явор Милушев - книга. Когато бях на едно от представянията на Орлин Горанов, приятелите от Книгомания казаха “защо не направиш и ти”. Замислих се и си казах “не съм за умиране, тепърва мисля да работя”. Взех решение през 5 години да издавам автобиографични книги. До 120 години мисля да пиша и съм благодарен на всички.”

Малцина знаят, че всъщност той е инженер. През 1979 г. по настояване на родителите си завършва ВМЕИ - София, магистър по Автоматика и телемеханика. Започва работа в “Кремиковци”, но не изоставя влечението си към актьорството. През студентските си години е прочут сред колегите си като “чешит, измислящ всевъзможни шеги” и се изявява на сцената на т. нар. КЕВ (Клуб за естетическо възпитание), а първото представяне на голяма софийска сцена е по повод студентски празник през 1974 г., а след това и покрай участията на трупата от студенти - театър “Студентина”.

Преди десет години. изкарва второ висше - дипломира се като магистър по Реторика в СУ “Св. Климент Охридски” във факултета по Философия.

През 80-те години Шкумбата става популярен с десетки скечове, каламбури и имитации - на Тодор Живков, Тодор Колев и др., както и с песните и изпълненията си на китара.

Първата му кинороля е във филма “Дисонанси”(1981) на режисьора Александър Раковски по БНТ.

До 1998 г. води рубриката “Неделя късен следобед” по БНР, а същевременно по телевизия 7 дни представя “Шоуто на Шкумбата”.

Автор на много продукции и моноспектакли, някои от които са: “Смях до сълзи”, “Тежко е, но няма как!”, “Животът иска жертви, но няма да сме ние”, “Параграф 23”.

Писателската му кариера стартира през 1996 г. с авторската хумористична книга “Шкумбата се смее”, която е преиздадена няколко пъти.

Първата му не апокрифно, а легално издадена аудио касета със заглавие “Първо частно-честно нелегално радио” излиза през 1995 г. Един такъв запис направил Ники Кънчев, който бе водещ на представянето на автобиографията на комика. Той чул Шкумбата за първи път в Москва, където следвал журналистика. Поканил го в своята стая и записал над час и половина с неговите смешки на малък касетофон. Днес обаче водещият не може да намери касетата, за да я подари на своя приятел.

През 2000 г. издава диска “Тежко е, но няма как!” (продуцирано от Музикаутор, БМК), в което всички текстове и изпълнения са авторски.

Има многобройни участия и самостоятелни шоупрограми в много страни по света - от Русия през Мароко до САЩ (владее и играе на български, френски, английски, немски и руски!)

В заключение Шкумбата сериозно обобщава: “Животът е движение. Аз се учех да бъда комик в движение. Винаги съм се стремял да търся най-болните и остри теми на нашето време и да ги поднасям на публиката през призмата на смеха и в частност на сатирата и пародията. Черпя енергия от взаимодействието си с хората, черпя идеи от тях и после им ги връщам по моя си, надявам се, забавен начин.”

 

На диета

Шкумбата се слави като много добър кулинар. Още като дете натрупал познания от баба си, а по време на студентските си години придобил самочувствие в този занаят. Шкумбата обича и да си похапва, което започнало да му личи осезаемо. Това притеснило съпругата му София и преди няколко години тя го сложила диета. За да яде по-малко преместила хладилника на балкона, и то през зимата. Скоро обаче отново го прибрала, след като една вечер заварила съпруга си да яде салам посред нощ на минусовите температури на терасата. После се опитала да го накара да тича сутрин, но се оказало, че минутите му за спорт минавали в близката баничарница.

 

За него

Моят учител по хумор, сатира и забава

Всеки човек си има учител: Люк Скайуокър си има Йода, група “Сигнал” си имат Рони Джеймс Дио, а аз навремето имах касетофон, на него имаше една касета, а на нея имаше гласа на един човек - на моя учител по хумор, сатира и забава - Димитър Туджаров - Шкумбата.

Слави Трифонов, политик

 

Много добър математик

В студентски град живеехме в съседни общежития, той учеше МЕИ, аз журналистика. Той е изключително надарен от съдбата, защото владее не само езика на хумора, но и езика на математиката. Беше изключително съвестен и умен студент. А след години живота ни срещна и в професионалната сфера. Снимала съм много филми и програми с него. И поне по един час не могат да почнат снимките, защото екипа се залива от смях и е трудно да се овладееш, когато той стои насреща и разказва вицове.

Надежда Василева, редактор в БНТ

 

Сърцат съсед, истински петричанин

За него мога единствено да кажа - сърцат човек, истински петричанин! С него сме били съседи и заради това имам страхотни впечатления отдавна. Винаги е съумявал да подбира какво точно да каже и чрез прословутото си чувство за хумор да придаде колорит и съдържание. Шкумбата е човек, който остава диря, защото никога не се притеснява да изразява позицията си. Горди сме, че е наш земляк!

Димитър Бръчков, кмет на Петрич и кандидат за нов мандат

 

Винаги подава ръка в нужда

Има хора, които за десет минути могат да превъртят света пред очите ти на 180 градуса. Точно такъв е Шкумбата! Да ти подаде ръка, когато най-много имаш нужда. И благодарение на него беше първото ми излизане като артист през граница. Естествено в СССР!

Богдан Томов, певец

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети