Димитър Узунов: Няма да бъда пречупен

Няма да бъда пречупен. Да му е ясно (на Калин Калпакчиев, бел. ред.) и на всички около него. Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов по bTV. Той се възползва от правото си на отговор след гостуването в предаването на Калпакчиев и Соня Найденова, когато двамата го обвиниха в лъжи и уронване на престижа на ВСС.

Преди няколко седмици председателят на ВКС Лозан Панов поиска оставката на Узунов за превишаване на властта като сам е определил кои членове на ВСС да се срещнат с европейските обвинители, готвещи анализ за дейността на българската прокуратура.Tогава Димитър Узунов потвърди, че е взел решението сам, защото е бил притиснат от срокове. Но посочи, че това е използвано от Панов само като формален повод да му се иска оставката, а реалният бил договор, който Узунов намерил. Той бил сключен от Калпакчиев и по него последният трябвало да получи 340 хил. лв. хонорар. Калпакчиев определи твърденията на Узунов като „откровена лъжа“, като заяви, че не е подписвал никакви договори, не е получавал хонорар, нито очаква такъв.

"Оставката ми се иска за това, че си позволих да надникна върху проекта, който той (Калпакчиев, бел. ред.) движи, в който участва и развива. Констатирах редица нередности", каза Узунов.

"С какво уронвам престижа на съдебната власт? С това, че казвам, че г-н Калпакчиев управлява проект на стойност 6 млн. лв.? Бях решил да не отговарям повече, но моралът им ми идва в повече", добави той.

"Проектът е за създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработването на единна информационна система. ВСС е дал санкция той да се управлява от г-н Калпакчиев и други колеги. От проектното предложение установявам, че са предвидени 340 755 лв. за възнаграждение на екипа за управление", каза още представляващият ВСС и показа документи.

Миналата седмица изисках финансовата обосновка на проекта, според която Калпакчиев наистина няма да получи 340 хил. лв., но ще получи значителна част от тази сума, нека сам да каже каква част. Този проект е сключен на тъмно, ние в администрацията на ВСС не знаем как е сключен този договор, каза още гостът.

Според Узунов всичко се прави, защото „трябва да бъдем пречупени, кадровият орган трябва да бъде овладян, може би от кръга „Капитал“. "Питам има ли си кръгът „Капитал“ членове във ВСС, колко са те и с какво ги държат? Когато посочих проекта на г-н Калпакчиев, всички медии от кръга „Капитал“ направиха амбразура“, каза гостът.

Узунов нападна и бившия министър на правосъдието Христо Иванов: "Той е „собственик на неправителствена организация – проверете в последните години какви траншове е получил от „Америка за България“. Според мен над 2 млн. Може ли този човек да е независим в преценката си и да бъде еталон за морал?“

Той припомни, че бившият премиер Георги Близнашки е казал, че Иванов му е бил наложен като министър. „Как този виден борец срещу статуквото е бил назначен с прийоми на статуквото?“, попита Узунов.

За Калпакчиев каза, че е прескочил ниво в кариерата, като от съдия в районния съд става директно съдия в апелативния съд, а съпругата му също е израснала в йерархията в последните месеци по време на мандата му.

Според Узунов не е нужно ВСС да престане да функционира във вида, в който е в момента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България