Димитър Узунов разкри за политически натиск от страна на Христо Иванов и за плашене на съдии от Лозан Панов

Членът на ВСС Калин Калпакчиев дължи отговор, защо се среща с политически лидери и съдии, срещу които се водят дисциплинарни производства.

Това обяви пред "Канал 3" представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов. Той предупреди още съдиите в страната да не се подават на внушенията и обещанията на председателя на ВКС Лозан Панов, който щял да обикаля по страната и да се опитва да кадрува за бъдещия ВСС.

"Колегите да внимават, защото Лозан Панов едно говори, а друго върши. Нека те по съвест да определят техните предложения за членове на ВСС", предупреди Узунов, който намекна, че председателят на ВКС готви мащабна офанзива по атакуване на магистрати преди предстоящия избор на членове на ВСС.

”Магистратът по закон и по дефиниция е деполитизиран! Той няма работа, с когото и да е било от политическия елит и политиците в страната, независимо дали са в парламената или не! Това е задължение по Конституция, задължение по Закона за съдебната власт, задължение в етичния кодекс. Ние сме деполитизирани по закон. Точно, ясно и категорично", коментира Узунов по повод снимките във в. "Монитор", на които се вижда, че колегата му Калпакчиев движи заедно с Христо Иванов, бивш министър на правосъдиието и настоящ партиен лидер, и Мирослава Тодорова, която е рекордьор по забавени дела.

Узунов обясни, че членът на ВСС Калин Калпакчиев, който трябваше днес да даде обяснения за снимките, е бил в командировка и вероятно това му е попречило да се защити пред съвета.

”Аз предложих тази точка в дневния ред, заедно с още 7 мои колеги. Питаме редно ли е един член на ВСС да се среща с политически лидери?, разясни той.

”Това подлага на съмнениe неговата безпристрастност. Месеци наред във ВСС, по времето на Христо Иванов, бяхме подложени на невиждан досега натиск, включително и политически, от страна на самия Христо Иванов и неговите подгласниции във ВСС, разбира се в лицето на колегата Калин Калпакчиев и неговите приятели - така нареченото малцинство, към което с охота, доброволно или не се присъедини председателят на Касационния съд – Лозан Панов. Тази промяна в неговото настроение е много интересна”, продължи Димитър Узунов.

”Ние във ВСС осъществяваме избори, ние осъществяваме кадровата политика в съдебната система. Не си мислете, че бившият министър Христо Иванов, не го е интересувало, какви хора избираме. Той естествено няма глас като министър, но използва целия си кадрови потенциал да окаже натиск”, добави магистратът и припомни скандала със записите по Яневагейт, както и този с изпратения до Борисов есемес.

”Тогава пръв си показах разпечатката, но оставих преливащия от морал председател на Касационния съд да се вихри десетина дни. Той тогава каза, че трябва да си подам оставката. Това бе подето и от Христо Иванов.

Значи заради един есемес, за който бях набеден, трябваше да си подам оставката, а на фотото виждаме господин Калпакчиев едва ли не прегърнат с цялата свита, сред които и дисциплинарно отговорни лица, от хора, които са ангажирани в кадровата дейност на Съвета и от политически вече лидер. Редно ли е един член на ВСС да се среща с политически лидер?”, попита Узунов.

Той коментира и предстоящото посещение на румънския прокурор Лаура Кьовеши в четвъртък. Узунов изрази учудване, че съдия кани прокурор, в случая Панов - Кьовеши.

"Забележете топлата връзка. Първо Калпакчиев поиска да каним г-жа Кьовеши, а после Лозан Панов изпълни тази задача. В това, разбира се, няма нищо лошо. Но г-н Панов организира срещата в четвъртък, когато е заседанието на Пленума на ВСС. Лично аз няма да отида, защото по същото време ще съм на заседанието на ВСС. Според мен и това е направено умишлено - двете събития да съвпаднат", коментира още Узунов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България