Династията Пиронкови - пазители на артистизма

Уникална непубликувана никъде снимка - трите жени на Петър, в трикольора на България – сестрата Вида, майката Катя и съпругата Юлия.

Вида и Петър, деца на патриарха Енчо, имат завидни културни кариери

Майката Катя е стожер на креативното семейство

Тенисистката Цветана е внучка на световния художник

При „династията Пиронкови”, както се наричат на шега, Създателят не е почивал през поколение, а щедро е изсипал върху наследниците своя рог на изобилието. Енчо Пиронков е художник със световна слава, един от „Пловдивската школа от 60-те”. От 4-те му деца две са наследили артистичните му наклонности – Вида и Петър. Най-големият син Кирил е републикански шампион по кану и баща и треньор на тенисистката Цветана Пиронкова. Вторият син Стою също се занимава с изобразително изкуство, но не твори.

Двамата артистични наследници на Енчо Пиронков Вида и Петър получават признание повече зад граница, отколкото тук. Петър излиза от сянката на именития си баща още на 18 години и прави истински бум в Италия. Днес 41-годишният художник има 50 самостоятелни изложби у нас и по света. Платната му са изложени в музеи, галерии и частни колекции. При Вида славата се отприщва като лавина доста по-късно – когато е на 50 и хитът й „Гълъбо” обиколи планетата, където има българи.

Докато Петър „плува и изгаря” единствено в живописването, Вида е композитор, пианист, музикален редактор, певица, художник, писател, журналист. Рисувала е живопис, извайвала е скулптури, била е галерист и консултант, прави бижута и пише поезия и проза.

Преди да се роди Петър, Пиронкови живеят в Пловдив. В своя дом на улица „Росини”, целият изрисуван с

фрески, семейството събира пловдивската бохема и най-изявени артисти от цяла България. На богатите трапези, които майката Катя Пиронкова слага, са сядали творци като Йоан Левиев, Методи Андонов, Иван Андонов, Вили Цанков, а децата седят отстрани в абсолютна тишина и благоговеене.

През 1977 г. на Енчо Пиронков му дават ателие в София, а семейството качва багажа си на един камион и се пренася на 17-я етаж в блока на културните дейци в квартал Изток. И отново са сред артистичната бохема - музиканти, артисти, художници, писатели. Още не нанесли се, Катя тръгва да ражда Петър, а върху крехките плещи на 11-годишната Вида се стоварва непосилно бреме. Баща й връчва един огромен списък с покупки – дребни неща за къщата и за бебето. Когато Петър става на 6-месеца, го преместват в стаята на Вида. Каката е едва в IV клас, а по-късно го води навсякъде със себе си. „Беше много красиво дете, с къдрави черни коси и дебели бузки, и всички му се радваха и го пощипваха”, смее се Вида.

„Аз живях 18 години с Димо Коларов, големия български кинооператор –спомня си Петър. - Дундуркал ме е на коленете си. С него обиколих всички кино продукции, знаех студио Бояна наизуст, филми, актьори. Та Димо още като бях малък ми връчи боички и каза: „Ти ще ставаш художник”. Вида започва да свири на пиано и да пише музика още на 14, а баща й казва, че ако работи упорито, ще стане композитор. През 1993 г. песента й „Ела” печели наградата на журналистите на „Златния Орфей”, а Тото Кутуньо й казва: „Такава песен, ама не е истина, 25-годишно момиче, как, аз съм изненадан… ”

На 29 години Вида заминава за Рим със стипендия за една година. През това време Петър е завършил Гимназията за изящни изкуства. Получава отличен по композиция на изпита в Академията, но не го приемат – какво ще кажат хората, нали е син на Енчо Пиронков... Заминава за Рим, за да кандидатства в най-престижната „Академия за изящни изкуства” и отново е обгрижван от кака си Вида. Тя го записва да учи италиански в Центъра за чужди езици „Данте Алигиери”. В Рим Петър вече не е синът на Енчо Пиронков. На изпитите в академията получава 30 точки по 30-балната система, 29 по история на изкуството и 30 по графика. Първи е в списъка на приетите, а Вида остава с братчето си още 5 години в Рим.

Във Вечния град се отприщва креативната стихия и на двамата. Вида завършва курсове за галериен мениджмънт и става галерист и консултант. Влиза в контакти с артистичния елит на Рим, общува с едни от най-големите умове и таланти на изкуството, пее в центъра на Рим, на Пиаца дел Пополо и „Вио Венето”… „Там полетях!”, казва дамата. В Рим тя се отпушва и да рисува живопис.

Междувременно 18-годишният й брат Петър рисува като луд и още за първата година от следването си в академията прави 4 самостоятелни изложби, които кака му организира.

Веднъж двамата решават да направят съвместна изложба в малкото курортно градче Анцио, с много вили на богаташите от Рим. Подготвят 30 платна, по 15 от двамата. Отраканата и оправна Вида казва на кмета на Анцио: „Подпиши, че изложбата ще е под твоята егида, а пък аз ще ти докарам посланици и ще ти раздвижа за един месец умрелия град, в който нищо не се случва”. Кметът е впечатлен, а тя наема малка галерия с пари назаем. В посолството ни в Рим бащата Енчо е „проправил пътека, и то постлана с дебел червен килим”. Двамата откриват изложбата и почват да пристигат мерцедеси с дипломатически номера... Още същата вечер се продава половината изложба, Вида си връща заема и със спечелената крупна сума двамата си изкарват едно прекрасно лято.

Една случка на тази изложба предопределя бъдещата слава на Петър в Италия. Към тях се приближава художник и казва: „Аз такова нещо не съм виждал и не мога да повярвам, че тези платна са рисувани от 18-годишно момче”. Сравнява го с големите италиански майстори, чиито картини стоят в трезори по банките и казва, че е самороден талант. До края на следването си Петър прави по няколко изложби годишно в Рим и други градове, работят с известния галерист Енрико Тоди. Картините на Петър се купуват като топъл хляб и двамата живеят в Рим с доходи изключително от изкуство.

„Излязох от сянката на баща си, когато се удавих в изкуството си, когато изгорях в него. Всеки иска да изгори, но не на всички е дадено”, казва Петър. Отношенията му с Енчо Пиронков са по-скоро колегиални и приятелски, отколкото като между баща и син. „Татко е един от малкото автори, които, както казват, са влезли в Рая. Те са около Господ. Но на тях им е най-тежко, защото трябва да откраднат от Бога, за да покажат на нас, които седим на входа на рая”, споделя Петър. И той, и Вида благодарят на Господ за талантите си, но признават, че те са тежък кръст, защото, когато ги връхлети много силната и изтощителна енергия на вдъхновението, забравят дали е ден или нощ, не признават празници. Всеки ден Петър рисува по 8 часа, а Вида композира по всяко време на денонощието.

Същото благоговеене пред храма на изкуството - ателието, Петър сега е възпитал и у двете си деца – 9-годишната Катерина и 5-годишния Никола. Те никога не пристъпват прага на ателието в дома му, колкото и да им е любопитно.

Вида споделя, че винаги се е прекланяла пред гения на баща си, но най-силната подкрепа – морална, емоционална и материална и двамата са получили от майка си. На нея Катя Пиронкова е била първият спонсор – давала й е пари да записва песните си. На Петър пък е била първият клиент, като е откупувала платната му. В това семейство на трима супер креативни творци Катя е била човекът, който е внасял хармония. Майката също е артистична – завършва балетното училище, но после следва право и става стожерът на креативното семейство.

Ксантос, синът на Вида, учи в Атина при баща си, иска да следва астрофизика и вече трета година го следят от американския университет „Джон Хопкинс”. На всяка родителска среща Вида е най-гордата майка, всички я поздравяват колко талантлив син е отгледала. „Напоследък нещо е просвирил на китара, ще видим какво ще излезе от това, много е рано още”, казва Вида.

Петър: Разберат ли те - край, свършен си

„Изкуството не се създава, за да бъде разбрано. Разберат ли те – край, свършен си. Публиката те зарязва и отива при този, когото не е разбрала. Трябва да си задължително ексцентричен и леко шантав, за да се занимаваш с изкуство, иначе нямаш работа в него.”

Това казва Петър Пиронков по повод на новата си самостоятелна изложба, която се открива днес, 28 юли в Художествената галерия в Смолян. Макар да е 50-ата, не я определя като юбилейна, а като артистична.

Представя монументални платна – и като размер (2 на 2 метра), и като идеи. „Платната не се продават. Това са картини, които са извън вкуса на обществото, а са по вкуса на човечеството – казва художникът. - В света, в който живеем, рисуването девалвира. Залива ни порнографски вкус денонощно. Децата ни плуват в тази порнела. Виж каква дума измислих... А изкуството трябва да възпитава естетически вкус.”

Вида прави мюзикъл за Бай Ганьо 

Освен че с хита си „Гълъбо” Вида обра статуетките на наградите на БГ Радио (за песен на годината, за текст и за видео), тя представи новата си песен „Прераждане”, изпята от Роберта, като клипът е рисуван от брат й Петър. В момента композиторката буквално се е заключила в дома си, защото е на финалната права на мюзикъла „Българиада”. Либретото е на Емил Кало по легендарните книги на Алеко Константинов за Бай Ганьо и „До Чикаго и назад”. На Роберта е определила роля, специално измислена за нея – на Родината. Планира реализацията на мюзикъла за идната година.

След многото перипетии и злоупотреби с хита й „Гълъбо” тя е решила най-после сама да си е продуцент, като така завършва цикъла писане на музика, текст, избор на певец, записи. „Аз и преди правех почти всичко сама, но сега вече ще е официално”, казва дамата. Записала е новата си песен „Тайният остров” в дует с Роберта и актьора Христо Мутафчиев. Хитът й „Гълъбо” вече звучи и на гръцки, предстоят й разговори и за италианска версия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл