Динята и доматите ни пазят от слънцето

Важно е какво консумираме през лятото, не само каква козметика ползваме, съветват специалистите

Лятото неслучайно е сезонът на пресните плодове и зеленчуци. Оказва се, че не само козметиката, но и храната, която приемаме, може да ни опази от вредното слънце. Допълнителната защита е повече от ефективна, ако междувременно спазваме лекарските предупреждения и използваме лъчите на плажа правилно и в подходящите часове.

Според науката няколко суперхрани, след известно натрупване в тялото, водят до понижаване на риска от изгаряне и поява на онкологични образувания по кожата.

На първо място това са морковите и вече не така екзотичното за родните пазари авокадо. Почти няма слънцезащитен продукт, в състава на който да не присъстват каротеноиди или бета каротин. Морковите са на челно място по съдържание на бета каротин. Той предпазва кожата от увреждане от свободните радикали. Най-добре работи в комбинация с витамин Е. Авокадото, от своя страна, съдържа витамин А и Е, освен дългият списък от каротеноиди. Ако целта ви е здрава и сияйна кожа, салата от тези два зеленчука е точният избор.

Следващите в списъка са катехините. Те са полифеноли и са номер едно в борбата с неутрализирането на свободните радикали, което ги прави едни от най-мощните антиоксиданти. Намират се в изобилие в зеления чай. Те укрепват стените на капилярите и в същото време улесняват усвояването на витамин С. Свързват се със свободните радикали в тялото, токсични съединения, тежки метали. Последните данни от изследвания показват, че катехините спират разрастването на туморите в тялото, особено ефективни са срещу рак на гърдата и предпазват от рак на кожата.

Напитката съдържа и танини, каквито има и в ягодите. Те успокояват кожата след излагане на слънце. 2 чаши зелен чай на ден са достатъчни, за да защитите кожата си.

Списъкът продължава бадемите, които са богати на витамин Е. Той предпазва кожата от изгаряне и помага да оздравее, ако има увреждания. В ядките се съдържа и кверцетин – антиоксидант, който предпазва мозъчните клетки от вредното въздействие на свободните радикали.

Оказва се, че едни от най-популярните у нас храни през цялото са сред най-добрите срещу опасното слънце. Доматите и динята имат ликопен. Той е каротеноид и антиоксидант, неутрализира свободните радикали, образуващи се от прекалено много слънце, намалява възпалителната реакция на тялото при ултравиолетовите лъчи. Лекарите препоръчват да се консумира обработен домат – сготвен или печен, защото ликопенът става по-лесно усвоим.

В менюто ни може да включим и нар, цитруси, червено грозде, куркума, ленено семе и да не се лишаваме от зеленолистни зеленчуци като маруля, спанак, кейл – богати са на лутеин и зеаксантин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл