Дипломатически десант в "Тракия икономическа зона"

Инвестиции за над 1,5 млрд. евро са направили 140 компании край Пловдив

Дипломатически десант от 100-ина посланици, консули и аташета заедно с техните съпруг(з)и се очаква в сряда в индустриална зона "Раковски", която е част от "Тракия икономическа зона" (ТИЗ).

ВИП-гостите ще бъдат посрещнати от министъра на икономиката Емил Караниколов, кмета на Пловдив Иван Тотев, областния управител Здравко Димитров и председателя на Клъстер ТИЗ инж. Пламен Панчев, които ще им покажат най-мащабния индустриален проект на България.

Дипломати и ръководители на представителства на международни организации у нас ще посетят логистичния център на "Кауфланд", където се товарят над 300 тира дневно, и първия завод на АВВ в зона "Раковски".

ВИП-гостите ще бъдат запознати с 21-годишната история на ТИЗ и идеите за бъдещото й развитие. От създаването на първата индустриална зона край Пловдив през 1996 г. до момента върху площ от 10 700 000 квадратни метра са реализирани инвестиции за над 1,5 млрд. евро от 140 компании, в които работят над 30 000 души от региона на Пловдив. В консорциум с Община Пловдив и транспортния гигант ПИМК ТИЗ иска да вземе на концесия летището край Крумово и да го развие.

Домакините на събитието са поканили и вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, но присъствието му още не е потвърдено заради куп служебни ангажименти. Министърът на външните работи Екатерина Захариева пък е в командировка в чужбина и няма да може да присъства на обиколката из индустриална зона "Раковски".

"Тракия икономическа зона" е успешен пример за публично-частно партньорство и единственото по рода си обединение в България с участието на 9 общини и 2 клъстера, твърди инж. Пламен Панчев, един от създателите на ТИЗ. Според него това обединение дава добър пример как бизнесът и общините могат да създадат благоприятен бизнес климат и заедно се решават проблемите, свързани с професионалното образование и квалификацията на работната ръка.

"За успеха и устойчивостта на проекта красноречиво говори фактът, че досега не си е тръгнал нито един инвеститор, а напротив - повечето непрекъснато разширяват дейността си. Всяка година се откриват 3-5 нови предприятия. Проектът "Тракия икономическа зона" в началото на 2017 г. се разшири към Хасково и Бургас след подписани меморандуми с кметовете на тези два града", допълни Пламен Панчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика