Директорката на НИНКН подписвала като селски кмет

Така изглежда складът „Ориент Табако” 2 години след събарянето му.

Директорката на Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ арх. Даниела Джуркова подписвала документи като селски кмет и по този начин веднъж парафирала протокол, че складът „Ориент Табако” в Пловдив е културна ценност, а после одобрила и заключението, че не е.

Двата протокола с напълно противоположни становища за статута на сградата са от едно и също заседание на НИНКН, проведено на 4 юни 2010 г. Въз основа на заключението, че сградата не е паметник на културата, община Пловдив издава строително разрешение за преустройството й в хотел и на 6 март 2016-а част от склада беше съборена. Година по-късно двамата управители на фирмата собственик „Одрин 8” Георги Бранеков и Александър Николич бяха изправени пред съда по обвинение в разрушаването на културна ценност и в използването на фалшиво удостоверение, че складът няма такъв статут.

„Как така сте подписали два различни протокола?”, попита адвокатката на Бранеков и Николич Розалина Апостолова. „Аз съм административно лице. Явно, като съм ги чела, съм се съгласила с написаното. Но не съм чела протоколите едновременно”, отговори Даниела Джуркова. „Значи подписвате като селски кмет?”, репликира Апостолова. „Да!”, призна шефката на НИНКН.

Делото продължава с разпит и на други служители на института, за да бъде изяснено как се е стигнало до издаването на двата различни протокола, вторият от които дава зелена светлина складът да бъде съборен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България