Директор в Европол: България е важен и доверен партньор

Сериозен ръст в тежката организирана престъпност в Европа, отчита Европол. В борбата с нея България е важен и сериозен партньор, обяви ръководителят на Европейския център за борба с тежката и организирана престъпност Яри Лиуку пред Канал 3.

В последните 4 години броят на организираните престъпни групи на Стария континент се е увеличил почти с 50%, каза Яри Лиуку.

През 2013 г. международните власти разследвахме 3600 организирани престъпни групи в Европа. През 2017 г. имаме вече 5000, което показва, че организираната престъпност в Европа расте.

Статистиката на Европол показва още, че организираните престъпни групи вече не са така специализирани, както преди години. Групи, които се занимават с трафик на наркотици, се включват и в трафика на хора и в други криминални полета.

Най-често организираните групи вършат престъпления свързани с контрабанда, различни измами и трафик на хора и наркотици. Един от най-силните и активни партньори на Европол в борбата с трафика на наркотици е именно България и ръководителят на Европейския център за борба с тежката и организирана престъпност за пореден път похвали страната ни.

„България е сред важните пъртньори, които ние имаме, когато става въпрос за трафик на наркотици. Разбира се, важни са всички държави членки на ЕС, защото ако една от страните не сътрудничи, това се отразява на всички други страни. И България е един от доверените партньори на Европол.“

Яри Лиуку уточни, че повечето наркотици се произвеждат в Европа, другите влизат на Стария континент от трети страни най-често през европейските пристанища. От трети страни са само 1/3 от от жертвите на трафик на хора, отчитат в Европол. 2/3 от хората жертви на трафик са от страни членки на евросъюза.

Повечето жертви идват от държави членки на ЕС и биват експлоатирани от организирани престъпни групи в други държави членки.

С работата си в борбата с трафика на хора, българските власти отново печелят доверие и адмирации от Европол.

„Комуникацията ни с Българските власти е на ежедневна база и сътрудничеството ни е на добро ниво.“

Установяване на качествено сътрудничество с трети страни, идентифициране на лидерите на престъпните групи, залавянето им и конфискуване на парите им са резултатът, към който се стремят Яри Лиуку и колегите му в цяла Европа. Българските криминалисти са определяни от Европол като едни от най-активните и успешни партньори в постигането на тези резултати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа