Директор в китайската компания "Хуауей" е бил арестуван в Канада по искане на САЩ

Финансовият директор на китайската технологична компания "Хуауей" е бил арестуван в Канада по искане на Съединените щати заради подозрения, че е нарушил американските санкции срещу Иран, предаде Ройтерс. Новината беше съобщена от канадския в. "Глоуб енд мейл" и потвърдена от министерството на правосъдието.

Мън Ванчжоу е била задържана на 1 декември във Ванкувър, тъй като Съединените щати искат тя да бъде екстрадирана. За петък е насрочено съдебно заседание за евентуалното й пускане под гаранция.

Освен финансов директор на "Хуауей", Мън е и един от заместник-председателите на управителния съвет на един от най-големите производители на телекомуникационно оборудване и потребителска електроника в света. Тя е дъщеря на основателя на китайската компания Жън Чжънфей.

Американските власти разследват Хуавей поне от 2016 г. за предполагаемо продаване на американски стоки на Иран и други страни в нарушение на законодателството на Съединените щати за износа и санкциите, са съобщили източници на Ройтерс през април.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят