Дмитрий Песков: Уважаваме правото на Турция да се защитава чрез операцията в Сирия

Снимка: Архив

Кремъл съобщи днес, че турската военна операция в Североизточна Сирия не трябва да вреди на политическия процес в страната и действията на Анкара там трябва да са пропорционални, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Говорителят на руският президент Дмитрий Песков каза обаче пред журналисти, че Москва уважава правото на Турция да се защитава. Запитан колко може да продължи тази операция, Песков каза, че е "трудно да се говори за някакви срокове".

Русия е близък съюзник на сирийския президент Башар Асад.

Сирийският външен министър Уалид Муалем заяви днес, цитиран от агенция САНА, че нахлуването на турските войски в Северна Сирия няма никакво оправдание и поставя под сериозна заплаха работата на комисията, която трябва да изработи новата сирийска конституция и чието първо заседание е насрочено за края на месеца в Женева, предаде ТАСС.

Муалем посочи, че агресивните действия на Турция са насочени към продължаване на кризата в Сирия.

Сирийската армия е поела контрол върху военни бази в Североизточна Сирия, изоставени от американските сили, предаде руска държавна телевизия днес, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Руски медии излъчиха първите кадри, показващи как руски и сирийски войски заемат позиции в зоната на град Манбидж, където преди това бяха разположени американски военни.

Обществената телевизия "Россия-24" показа руски танкове, които обикалят северния сирийски град, в деня след като Русия оповести, че изпраща патрули в региона.

Друг финансиран от руската държава канал - RT (Ар Ти), показа кадри на изтеглящ се американски конвой, който се разминава със сирийски конвой на пътя между Манбидж и Кобане.

След американското напускане сирийските войски успяха да заемат позиции в Манбидж, благодарение на споразумение с кюрдите от региона, стараещи се да предотвратят напредването на турските сили.

След обявяването на оттеглянето Анкара предприе широка военна офанзива в Сирия срещу кюрдските милиции, които доскоро бяха високо ценен съюзник на САЩ в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Руското министерство на отбраната уточни, че сирийските сили са поели контрол върху повече от 1000 кв. км. в региона на Манбидж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток