Днес е Андреевден

На днешния 30 ноември православната църква почита паметта на св. апостол Андрей, наричан Първозвани, защото пръв бил повикан да тръгне след Христа.

Името на св. Андрей често се среща в Евангелието. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, той станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Исус, казал: „Ето агнецът Божий!”  Като чул тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя и прекарал с него целия ден. След това отишъл да намери брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест: „Намерихме Месия!” и го довел при Христа.

Двамата братя продължавали своя предишен живот и се занимавали с риболов. По-късно Спасителят ги видял веднъж на Галилейското море и им казал: „Вървете след мене и аз ще ви направя ловци на човеци”.

Оттогава те навсякъде следвали Христос и били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение.

Българският народ отбелязва Андреевден като празник на зърното. Този ден се свързва с разбирането, че светлината в денонощието започва да расте – наедрява, затова някъде се нарича Едреевден, а слънцето да помръдва „както пиле в яйце”, всеки ден денят се увеличава колкото с просено зърно.

Според народното вярване Андреевден се нарича още и Мечкинден.

Традицията повелява сутринта рано да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в камината – нагоре, за да растат високо всички житни растения и да са едри като набъбналата царевица.

На трапезата на този ден трябва да има жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България