Днес е Голяма Задушница

Днес е голямата Задушница преди Великия пост, който през тази година започва на 19 февруари. В съботния ден срещу Неделя месопустна – на голямата Задушница преди Великия пост, всички български християни извършват помен в памет на мъртвите.

За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.

През 2018 г. Задушниците са три – Задушница преди Неделя месопустна (10 февруари), Черешова задушница (26 май) и Архангелова задушница (3 ноември).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България