Днес е ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофата край Своге

Днес е национален ден на траур в памет на жертвите от катастрофата край Своге, станала в събота. Автобус с хора, прибиращи се от екскурзия, излезе от пътя и падна от 20 метра височина. Загинаха 16 души, а 21 бяха ранени. Някои от ранените, като са настанени в болници в София, продължават да са в тежко състояние.

Повечето от загиналите са от софийското село Световрачене, сред тях е и момче на 13 години. Хората са се връщали от екскурзия в манастира "Седемте престола". На един от завоите водачът губи контрол над автобуса, удря няколко автомобила, блъска се в мантинелата и пада в дерето до пътя.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че възлага разследването на Националната следствена служба. То е в три направления: действията на водача, на фирмата превозвач и на строителите и длъжностни лица, извършили и приели ремонта на пътния участък.

Причините за тежката катастрофа все още се изясняват. При проверка на транспортното министерство стана ясно, че катастрофиралият автобус е бил без задължителен технически преглед, а шофьорът Григор Григоров се е движил с превишена скорост. Той е настанен в болница ИСУЛ без опасност за живота.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България