Путин и Ердоган се срещат днес в Санкт Петербург

Турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне с руския си колега Владимир Путин днес в Санкт Петербург. Разговорът между двамата ще е първото посещение в чужбина на турския държавен глава след осуетения опит за военен преврат срещу него.

Владимир Путин беше сред първите чуждестранни лидери, които изказаха подкрепата си за Ердоган и категорично осъдиха опита за военен преврат в Анкара преди няколко седмици. Реакцията на руския държавен глава бе в разрез с настроенията на повечето европейски лидери, които застанаха срещу последвалите репресии в Турция от страна на правителството.

"Ние не получаваме никаква подкрепа от Европа. Не сме получили нищо въпреки противоположните твърдения от тяхна страна. Ние сме искрени и изпълняваме ангажиментите си, но Европейският съюз не спазва обещанията си", каза Ердоган.

Последвалото извинение на Ердоган по повод свалянето на руски бомбардировач от турски изтребител през ноември миналата година също спомогна за сближаването на отношенията между двете страни и реализирането на срещата между президентите. Турският държавен глава се изказа ласкаво по адрес на своя колега и го определи като свой скъп приятел:

"Виждам това посещение като ново начало, нова страница от взаимоотношенията между двете страни. Бих искал да изпратя най-топлите си поздрави на Владимир и на руския народ от мое име и от името на турската нация".

Основните теми на разговор между двамата президенти ще бъдат отмяна на руското ембарго за внос на турски хранителни продукти, възобновяване на чартърните полети, проекта за газопровод "Турски поток", уреждането на сирийската криза, борбата с тероризма и много други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа