Днес са изборите за национално учредително събрание във Венецуела

Снимка: Архив

Избори за национално учредително събрание ще се проведат днес във Венецуела. Те са свикани от президента Николас Мадуро с цел да промени конституцията и да се задържи на власт, предава РИА Новости.

Гражданите на Венецуела трябва да изберат общо 545 членове на събранието - 364 от щатите и общините, 173 от различните сектори на обществото и осем от индианското население на страната. Общо 19,4 млн. души имат право да подадат своя вот, като ще бъдат отворени над 14,5 хил. центъра за гласуване. Сигурността по време на изборния ден ще бъде гарантирана от 380 хил. души.

Властите се надяват на висока избирателна активност. Същевременно от опозицията не признават изборите, подчертавайки, че свикването на учредителното събрание трябва да стане чрез референдум, а не по искане на президента Николас Мадуро.

Според последното изследване на социологическата компания Datanalisis едва 23% от населението одобряват свикването на събранието. Също така само 19% от запитаните вярват, че новата конституция ще гарантира мира и стабилността, както твърди Мадуро.

Свикването на събранието доведе до масови протести от началото на април, при които загинаха повече от 110 души.

Правителството обяви пълна забрана на всякакви акции по улиците на страната от петък, 28 юли, до вторник, 1 август. Въпреки това демонстрациите в страната продължават, а от коалицията „Кръгла маса за демократично единство“ призоваха своите поддръжници в неделя да излязат по улиците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят