Дни на духовността организира Община Панагюрище

Дни на духовността, посветени на будителството, организира Община Панагюрище за четвърта поредна година в навечерието на 1 ноември. Програмата включва куп събития, посветени на светли личности - книжовници, просветители, духовници, творци, общественици, борци за свобода, отдали живота си на свещената цел: да видят народа си събуден и свободен.

Дните на духовността стартираха с отбелязването на 179-та годишнина от рождението на проф. Марин Дринов , който е първият български професор историк и основоположник на БАН (Българската академия на науките). Пред бюст-паметника на бележития български възрожденец бяха положени венци и цветя, а в родната му къща се състоя тържествена церемония по връчване на поименната стипендия „Проф. Марин Дринов” на Диана Дойчева Алексова, студентка по архитектура в Техническия университет в Берлин.

Кулминацията на честванията в Панагюрище ще е навръх 1 ноември – Деня на будителите, който ще бъде отбелязан с факелно шествие „С пламъка на будителите”, концерт спектакъл „Чест и слава, вечна слава вам, будители народни” и празнична заря.

Преди това на 23 октомври от 17 часа в местния театър урок по родолюбие „За будителите с почит” ще изнесат учениците от клуб „Млади възрожденци”. На 24 октомври от 17.30 часа в библиотека „Стоян Дринов” започва откритият урок „Елена Николай – един от най-здравите стълбове на „Ла Скала” в Милано”, посветен на родената в Панагюрския край прочута оперна певица.

Дните на духовността ще продължат с представяне на книгата на Тодор Пеев „Родът Хаджипееви – от Панагюрище до Асеновград“ на 25 октомври от 17 часа в Историческия музей. В него на 26 октомври от 15 часа е лекторията „Павел Бобеков – познатият и непознатият”, посветена на 165 години от рождението и 140 години от смъртта на революционера и ръководител на Априлското въстание.

На 27 октомври с празничен концерт ще се чества 90-годишният юбилей на НЧ „Христо Ботев” в село Левски, а на 30 октомври от 16 часа в театъра в Панагюрище е награждаването на победителите в ученическия конкурс „О, будители народни” и представяне на отличените мултимедийни презентации. На 31 октомври в 17 часа в Историческия музей се открива изложбата „35 години дарение Иван Деянов”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура