Добрина Чешмеджиева - Неволен герой

Рядко се случва цялата държава да говори и обсъжда предаване на БНТ. Там няма риалити формати като “Биг брадър”, “Сървайвър”, “Фермата”, “България търси талант” или “Маскираният певец”. Още по-малко в страната се обсъжда публицистично предаване, което не търси сензация. Но така се случи, че в “Рефенедум” влезе Волен и водещата Добрина Чешмеджиева стана неволен герой.

Доби, както я наричат колегите й, стоически понесе агресията на лидера на “Атака” и се справи блестящо с гадната ситуация.

“Преди време ми се струваше, че съм станала по-търпелива, но в момента, в който се успокоя, че това наистина е така, винаги се случва нещо, което поставя на изпитание моето търпение и разбирам, че все още съм избухлив човек”, разказва в предаването “Отблизо” Добрина.

И това изглежда е така, без последното твърдение. Изненадите са налице, но нерви не видяхме. Дебатите във вторник, които по договорка с ЦИК трябваше да преминат по регламент, с ясни условия, ясно разпределени теми и категорично време за участниците, се превърна в грозна провокация от страна на Сидеров. Водещата не избухна, а беше желязна и твърда в отношението си с политика.

“Освен да повтаряш “Моля ви, спрете!” или името на събеседника, съм забелязала, че най-лесният начин е, когато изведнъж му зададеш контравъпрос и такъв, който не очаква”, обяснява стила си журналистката в друго предаване. В случая нямаше как да се зададе контравъпрос, защото това беше битка между Давид и Голиат. Или - или.

Самата тя не знае ако имаш възможност дали би предизвикала референдум и на каква тема, но най-вероятно след миналия вторник, би си помислила за нещо свързано с политиците и тяхното поведение.

“Ако аз се справям добре с работата си, то е заради екипа, който около мен и съм имала огромния шанс да бъда сред хора, които са добронамерени и на които мога да се опра”, допълва Доби.

Добрина Чешмеджиева е родена на 13-и, петък. От 14-годишна живее сама. Родителите й са в Пловдив, а тя идва в София, за да учи в Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ” или както всички я наричат - “Класическата”. Това училище прави целия й живот различен.

“Оказва се, че, от една страна, е хубаво да влезеш в живота от малък по-самостоятелен си, но - от друга, понякога се налага да преминаваш сложни моменти, за които нямаш житейски опит. Моите родители са страхотни хора и са мои приятели, но това, че е имало моменти, в които е трябвало да взимам бързи решения, без време за споделяне, не зная колко добра услуга ми е направило. Винаги създавам впечатлението, че се справям сама с нещата, което за една жена се оказва, че не е много хубаво. Непрекъснато разбирам, че има някакво упътване за това как жените трябва да се държат в живота и не знам защо на мен никой не ми го е дал. Понякога то ми липсва. Аз съм доста по-импулсивна, но в същото време непритискаща. Разбирам, че понякога качества, които аз смятам за силни, може да се окажат моята ахилесова пета. Вече съм костелив орех и разбирам, че животът наистина се оказва по-сложен, отколкото някога си мислех. Има компромиси, които човек трябва да приема и те да не го карат да се чувства нещастлив, но на мен тези неща ми се отдават много трудно все още”, разказва Доби пред “Мила”.

След гимназията завършва дефектология в СУ “Св. Климент Охридски”, а сетне и телевизионна журналистика и посвещава следващите повече от 20 години на телевизията.

Работи в Българската национална телевизия от най-първото стъпало - записва международен видеообмен. Продължава като международен редактор в сутрешния блок. Истинската страст в работата й винаги са били международните събития. Асен Григоров, който по онова време е продуцент на сутрешния блок я включва в екипа на водещите и остава там 7 години.

Нещата, с които се гордее са филм за Китай. Тя прекарва доста време обикаляйки изпълнения с покой Тибет и градовете-чудовища Пекин и Шанхай. Щастлива е, че е срещнала един от политиците, на които се възхищава - Шимон Перес.

Предлагат й да поеме “Референдум” и тя в началото е доста скептична.

“Истината е, че изобщо не се виждах като водеща на такова предаване, бях убедена, че няма да се справя”, казва Доби. След като няколко пъти й предлагат и настояват да поеме предаването, тя приема да пробва, но с ясното убеждение, че това ще е временно и така вече повече от 10 години.

Доби обожава да пътува и въпреки, че е израснала в Родопите, нейното място е морето. При всяка възможност пътува и, както се изразяваше един политик, ваканцува и плажува.

 

Ритуал преди всяко предаване

Добрина продължава една своя традиция, която върви от началото на самото предаване, разказва тя пред медиите. От годините, когато на 14-години сама тръгва за София, тя поддържа всекидневно връзка с родителите си. Преди всяко предаване нейната получава есемес, на който отговаря, а след това се чува с тях. “Моите родители са хората, които не ми спестяват критики. В есемесите си пишем лични, специални наши неща, с които аз да чувствам тяхната подкрепа”, разказва журналистката.

 

За нея

Модерен и забавен човек

Доби е един от най-принципните ми колеги в БНТ. Работим заедно от годините, в които водихме емисията “По света и у нас” в 22,00 ч., в която за първи път се появиха коментарни интервюта на темите от деня. Това беше един много интересен в професионално отношение период, в който взаимно изграждахме професионалните си биографии. Тогава политическата среда беше различна и общуването с политиците не минаваше през пресцентровете, както сега. В работата си тя се придържа към професионалните стандарти и изглежда сериозна, но в ежедневието Доби е модерен и много забавен човек.

Надя Обретенова, изпълнителен продуцент в БНТ

 

Трудно някой може да я подхлъзне

Заедно с Добрина започнахме в началото на “Референдум” и познавам нейния стил на работа. Тя е от журналистите, които събеседника не може да надговори или подхлъзне с уклончиви отговори. Много малко останаха колегите, които отстояват болезненото си чувството за справедливост. Е тя е от тях! Дали нейното поведение и желание да извлече новината и реален коментар от събеседника е най-доброто: решават зрителите. Според мен, нейната реакция на поведението на Волен Сидеров в студиото е точната.

Михаил Дюзев, радиоводещ

 

Мъдра и крехка

Едновременно сложна и семпла, мъдра и крехка, разбрана и споделена. Иска да има огледало за обратно виждане, защото никой не трябва да забравя откъде е тръгнал. Тя е единственият колега, който съм канила в рубриката “Интервюта в парка”. Доби е сдържана, прибрана, сякаш не изпитва емоции, а съм сигурна, че е дълбоко емоционална и докосваща. Харесвам я. Без да сме близки, я чувствам близка, като човек, на който винаги можеш да разчиташ.

Мира Добрева, водеща на “Отблизо”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети