Добрич чества Празник на хляба

Един различен проект "Хлябът, който ни свързва" от праисторическия човек през Античността, Средновековието, Възраждането и до наши дни осъществява община Добрич като част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС.

Той се реализира от 1 февруари до 31 май, но кулминацията е на 19 май с Празник на хляба, който ще се състои на централния площад "Свобода" в сърцето на Добруджа. Тогава чрез подходящ декор и театрално симулирана историческа среда с помощта на посредник аниматор ще оживеят най-емблематичните за съответната епоха културни пейзажи, разкриващи отношението към хляба като културен код.

Ще бъде показано отношението към насъщния -от едро натрошените зърна в твърдия комат, до пресетия през девет сита обреден кравай, огнището и пещта, трапезата на богат тракиец и римски воин с ритуалните угощения, средствата за приготвяне на хляб през Средновековието -хромел и оджак.

Празникът включва още музеен куест-тур, при който на специално отпечатана карта ще присъстват артефакти, свързани с основната тема на събитието. Под всеки от тях желаещите да участват ще трябва да напишат името му, епохата, от която датира и предназначението.

За да изпълнят задачата, ще посетят експозициите на Регионалния исторически музей и Художествената галерия на Добрич, които са основни партньори в уникалния проект. А мотото е, че хлябът винаги е осмислял човешкото битие, събирал е хората и е бил символ на добруването и на вечността. Ще има изпълнения на музикално-танцов спектакъл „Приказка за хляба“. Общата стойност на проекта е 20 000 лв., финансирани от Национален фонд "Култура".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България