Добрият цар и лошите боляри

Липсата на реформи води до проблеми в управлението

Мъчеха се много хора да обяснят, че проблемът с фалшивите болнични не се решава, като се наказват истинските болни. От управляващите повтаряха, че тарикатите ползвали болнични, за да прескачат до Гърция. Синдикатите заплашиха с протести. Социалният министър подхвърли идеята фирмите да плащат само 15 дни болнични. Честните хора недоумяваха. И ето, че премиерът Борисов реши еднолично предложението за болничните да не се внася в парламента.

„Няма да наказваме болните заради тарикатите.“ Прекрасно! Остава само да се измисли как да се проверяват фалшивите болнични. Нещо не им достига въображение и опит на болярите и сега мълчат. Разбраха ли колко е несправедливо или смятат, че премиерът просто иска да спре протестите?

Паралелно с болната тема за болничните обществото бе шокирано от трагичната новина за смъртта на 3-годишно дете, което не било прието от три елитни болници. Започнаха проверки. Лекарите солидарно се подкрепиха, започнаха да вадят аргументи, които само те знаят верни ли са или не. Преминаха и в настъпление. В студиото на би ти ви се скараха на Хекимян, че подклаждал кампания против лекарското съсловие.

Тъгата и съчувствието на хората преляха в гняв. И отново „дежурният“ по управление на кризисни ситуации - премиерът Борисов, изригна гневно и поиска министърът на здравеопазването Ананиев да отстрани временно шефовете на трите болници, докато текат проверките, а експертизите да продължат във ВМА.

За да бъде ясен смисълът на това решение Борисов допълни: „Трябва да има възмездие!“ Не звучеше добре за министър-председател на една правова държава. Но ако тази намеса на главата на изпълнителната власт целеше някакво рейтингово постижение, това бе достигнато сто на сто. Добрият цар, на когото пречат лошите боляри. Борисов бе истински гневен. Действаше по интуиция, както и друг път се беше случвало. Но изненадващо в социалната мрежа имаше и критични бележки, които също изглеждаха искрени и аргументирани. Техният най-общ смисъл беше, че при липсата на реформи в здравеопазването не можем да очакваме нищо добро. И вина за това носи самият премиер. Той си е подбирал болярите. Като пример се привежда и скорошната му драматична намеса във футболните дела, когато изгони окопалия се Борислав Михайлов.

През тази седмица на премиерски „чудеса“ се чака той бързо да намери решение и на проблема с водата на Перник. Но там болярите се бяха постарали да поставят града в пълна безизходица и наистина само чудо може да помогне. Но от Бойко се очакват и свръхестествени чудеса. Чудото стана - отначало с два милиона лева.

Ако избирателите гласуваха за самите боляри, партията на Борисов можеше и да е загубила изборите. И затова той избра номера с джипа, с който обикаляше родината. И спечели изборите. Повтори го и на следващите избори. За него е славата. Но и отговорността - умират деца, лекарите - недоволни, здравеопазването закъсва, преливат язовири, пресъхват язовири, хората недоволстват, хората го тачат. От проблем на проблем. Така ли ще я караме? Не идва ли време за по-радикални решения, за генерални промени и реформи, след които държавата да функционира по-добре?

Местните избори поставиха въпроса готови ли са избирателите на БСП и на „либералната столична общност“ на общи действия в името на по-ефективно управление? Подобно взаимодействие излиза извън рамката на идеологическите различия и може да стъпи на основата на прагматичните решения на проблемите в София. Изборите отговориха частично на този въпрос. Сега трябва да проследим дали тези първи стъпки ще претърпят развитие. Ролята на лаборатория ще играе новият СОС, в който има относителен баланс на политическите сили. От общо 61 съветници ГЕРБ -СДС разполага с 27, а ВМРО с 4. БСП разполага с 15 съветници, Демократична България с 12, като се декларира като опозиция, Атака с 2, а Борис Бонев е сам, но с неизяснена позиция към кой лагер принадлежи. Герджиков обяви, че няма да правят друга коалиция освен ГЕРБ-СДС, но вече прибягна и до патриотите. Калоян Паргов, който е дипломат не само по образование, но и като поведение, се ограничи да заяви, че 15 съветници - два пъти повече от 2015 г. от БСП, ще работят за 30. От това, дали този лабораторен експеримент ще даде резултат, ще зависи дали управляващите ще прокарват с лекота решенията си или ще трябва да се съобразяват с мнението на опозицията. Ще следим с подчертан интерес.

Надигащата се съпротива на болярското съсловие пряко се сблъсква с активността на разследващите журналисти. Имаме вече няколко интриги. Разобличените болнични шефове в Пазарджик минаха в настъпление срещу разкритията на Васил Иванов от Нова телевизия. Това е изпитание за новия собственик Кирил Домусчиев - ще защити ли своя журналист, без обаче да прибягва до обществените си привилегии? Това ще омаловажи въздействието на неговите разкрития. Но и да не го изоставя.

 

Героите от 94-та не се предават

Футболните босове също се окопитиха и предявиха претенции за запазване на статуквото. Но Петър Нанев от би ти ви им нанесе нов удар, като разкри какви са били финансовите им интереси от управлението на футбола. Какъв цинизъм - за сметка на детско-юношеския футбол. Това дава нов тласък на скандала.

След като толкова години спортната журналистика търпеше безобразията в БФС, сега е време и тя да мине в настъпление. Остава да видим дали ще се възползва премиерът от критичната енергия на журналистите за смели реформи - не само във футбола.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари