Доброволното формирование в Павликени със сертификати за първи курс на обучение

Своите сертификати за успешно завършен първоначален основен курс на обучение получиха членовете на Доброволното формирование 45-01 в град Павликени. Свидетелствата им бяха връчени в Международния ден на доброволците от кмета на Община Павликени  инж. Емануил Манолов и  ръководителя на звеното Силвия Дечева.

Обучението на доброволците включва три модула и им дава право да участват в дейности при пожари, бедствия и извънредни ситуации, както и да оказват първа долекарска помощ на пострадалите.

Доброволното формирование в Павликени е създадено от кмета на Община Павликени – инж. Емануил Манолов с решение на Общински съвет – Павликени и в съответствие с общинския план за защита при бедствия.

Към момента то се състои от 13 доброволци. Всички те вземат участие в спасителни и издирвателни операции; в потушаване на горски пожари; извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи и оказване на първа помощ на пострадалите.

Основната задача и цел на Доброволното формирование е да извършва всякакви дейности по защита на населението. То осъществява, както самостоятелни действия, така и действия, подпомагащи основните съставни части на Единната спасителна система.

При изпълнение на съвместни дейности то ползваме сградата, техниката и оборудването на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” на Община Павликени, под ръководството на Главен инспектор инж. Ваньо Джамбазов – Началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.

„В днешния празничен ден се обръщам на първо място към членовете на Доброволното формирование, за да им изкажа огромната си благодарност за отговорността, съпричастността и посвещението, с което се включват в спасителните акции“, каза ръководителят на формированието Силвия Дечева. Тя благодари на кмета на Община Павликени за подкрепата и за осигурената екипировка за доброволците.

„И в Община Павликени има хора с големи сърца, които отделят от времето си, за да са в помощ на своите съграждани. Това сте Вие - членовете на  Доброволното формирование. То беше създадено през настоящата година с намерението да бъде от помощ при спасителни действия и да подкрепя работата на пожарникарите“, каза инж. Манолов.

„РС ПБЗН ще направи всичко по силите си, за да подпомогне вашите усилия. Няма да скъпим сили да подобрим Вашата подготовка, за да бъдете вие спокойни, че можете да се справите по време на произшествие“, каза гл. инсп. инж. Николай Александров, началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ към РД ПБЗН-Велико Търново. Той обяви, че ще бъде изготвен график за включване на доброволците в общи занаятия на пожарникарите през следващата година.

В същия ден в двора на Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени се проведе демонстрация по спасяване на пострадал при пътно-транспортно произшествие, съвместно със служителите на РС ПБЗН и членовете на Добровволното формирование 45-01Павликени.

Много бързо и професионално пожарникарите разрязаха автомобил, в който имаше пострадал от ПТП, а колегите им от Доброволното формирование оказаха първа помощ на мъжа в колата. Цялата акция отне само няколко минути. После на учениците подробно бяха обяснени правилата за пътна безопасност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони